Jobb, mint tintával papírra vetni. ;-)

A fiatalok munkavállalási kedve és a hozzáértés

2014/09/15. - írta: kekecke

Rég jártam a saját blogomban, a facebook lenyomta. :)

De most megint volt valami, ami miatt billentyűzetet ragadtam: munkavállalási kedv. Olyan helyen dolgozom, ahol - sajnos - elég nagy a fluktuáció. Ezért gyakorta tartunk interjúkat, válogatásokat. Hol teljes munkaidős, hol részmunkaidős állásokhoz. Ha részmunkaidős, akkor leginkább diákokat keresünk, diákszövetkezeten keresztül. Alapfeltétel a tökéletes angoltudás.

És itt már akadnak gondok. Sajnos el kell hinnem, hogy a magyarok idegennyelv-tudása a legrosszabb a világon. Úgy jönnek hozzánk jelentkezők, hogy papíron tökéletesen tudnak angolul, ám a valóságban ez korántsincs így! Jönnek végzős anglisztikás egyetemisták, akik nem tudnak beszélni, alapvető szókinccsel sem rendelkeznek, rosszul ragoznak (rendhagyó szavak), dadognak, és közben a legjobban fizető munkát akarják úgy, hogy természetesen egy percig se kelljen komoly erőfeszítést tennie a fizetésért...

Interjúztattam a minap. Kétszer négyes csoportot vártam. Mindkettőből hiányzott egy-egy... Nagyon kell a munka a fiataloknak. (Nem, nincs rossz híre a cégünknek, sőt!).

Majd megjöttek. Elmondtam, hogy mi fog történni, majd egyiküket elvittem, hogy fizikailag is szembesüljön a munka mivoltával. Addig a másik két emberkét leinterjúztattam. Érdekes módon mind a két esetben az egyedül maradt egyének dobták be rögtön a törölközőt. De nem csak ez volt a riasztó. Hanem pl. az, hogy az angol tanárnak készülő végzős egyetemista nyelvtudása egy közepes szintet sem ütött meg. Soha nem járt még külföldön, hogy anyanyelvi országban gyakorolja a nyelvet...

Senkinek sem árultam zsákbamacskát, elmondtam, hogy milyen jellegű a munka. Mindenki nagy mellénnyel jött, és egy fél órás ottlét után közölték, hogy "ez nem az én világom", "ez nem nekem való", "nem erre gondoltam". Hát akkor mire, basszus???!!!! Hiszen el lett nekik mondva!

Senki nem keres tartós munkahelyet. Mindannyiuk csak átmeneti munkát akar, mert külföldre akarnak menni. Óriási. Vissza se jöjjenek. Bár ebben két rossz dolog van: rossz hírét keltik az országnak, és ha itt maradnak, ezek fogják tanítani az utánunk jövő nemzedéket. Úgy, hogy minimális tudásuk van...

Tragédia az egész. Csiszár Jenő tegnap este a műsorában pont védte a fiatalokat. Szerinte még bulizniuk kell. Szerintem meg baromi sokat tanulni, hogy behozzák a lemaradást.... De egy dologban egyetértünk: még ne dolgozzanak. Legalább is: nálunk ne.

 

Címkék: ezmegaz
44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkiselet.blog.hu/api/trackback/id/tr375557629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.16. 21:57:24

"Hanem pl. az, hogy az angol tanárnak...[helyesen: angoltanárnak]...készülő végzős egyetemista nyelvtudása egy közepes szintet sem ütött meg. Soha nem járt még külföldön, hogy anyanyelvi országban gyakorolja a nyelvet..." Na ez a pont tisztán pénzkérdés, barátom. Angol szakot végeztem anno, de még én sem jártam a "ködös Albionban", sajna...De! tényleg tudok angolul.

Peter Szaboooooo 2014.09.16. 22:08:33

Én hollandiában dolgozom, beszélek hollandul és angolul. De igazán csak itt tanultam meg. És teljesen igaza van a szerzőnek, borzasztó az otthoni nyelvtudás, de ez magának a rendszernek a hibája. Én szégyeltem magam mikor kijöttem, mert azt hittem, azt hitettéknel velem, hogy tudok angolul. Hát nem így volt :/

Peter Szaboooooo 2014.09.16. 22:12:22

Mellesleg egy fiatal kolléga felvételénél nem a jelenlegi tudást kell nézni, hanem a potenciált a fejlődésre ;) egy talentum motivációval 1-2 év alatt kétszerannyit érhet, mint egy adott pillanatban "többet tudó, piackéesebb" másik. Szerintem :)

Korinna Horvath 2014.09.16. 22:38:08

4. eve elek Skociaban, ugy jottem ki, h beszelek angolul...kb 2 ora mulva szembesultem vele...nem!
És nem a skot akcentus miatt, hanem, mert az Otthoni oktatas szar és punk tum!!
Ennyi ido utan merem vallalni, hogy fotos vagyok és lerakni az alapokat....nekem sok ido kellet, hogy tudjak és merjek is beszelni....itt a plus poen, hogy meg csak pontosan sem kell tudni ha jo vagy!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.16. 23:43:23

@Korinna Horvath: 21 éve én is pont így kezdtem és pont ott. :D
Hát, nem pont a skót angol az, ami megtámogatja az ember önbizalmát!
Viszont azóta is zene füleimnek a skótok akcentusa. Szeretem.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.16. 23:46:33

@boxorka: egyáltalán nem pénzkérdés. Én annak idején busszal mentem ki egészen Skóciáig (szép kis út volt...), ott azért dolgoztam, hogy tanulhassak. Éjjel szart vakartam mások után, nappal ottani nyelviskolába jártam, közben még egy családot is kiszolgáltam.
Pénzt ugyan nem kerestem (legalább is haza egy fillért sem tudtam hozni), de TANULTAM.
Mások is meg tudják ezt tenni. De nyavalyogni, válogatni könnyebb.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Provokat Úr 2014.09.17. 08:06:30

@boxorka: A ló....t pénzkérdés. Ma már ezer és egy lehetősége van bárkinek, hogy anyanyelvi területre menjen nyelvet gyakorolni. Ha máshova nem, akkor elmehet angol fesztiválokra takarítani, mint ahogyan az Index is megírta. Szar meló? Szar. Keresni fogsz? Nem. De a nyelvet gyakorolhatod egész nap. És ez csak egy, a legszarabb megoldás, van száz másik.

De qrva kényelmes a pénzhiányra hivatkozva semmit nem tenni. De nem is lesz belőlük semmi. Mert a munka-nélkül-sokat-keresek nagyon kevesek kiváltsága. A többség szívni fog.

Haloperidol 2014.09.17. 08:26:48

Kurvára nem pénzkérdés, általában egy csomó lúzer, kényelmes ember nem mer élni a szájába hullott lehetőséggel sem, nemhogy még ő intézzen bármit. Egy magyar egyetemen levő, angol nyelvű MSc képzésen tanítok, sok magyar és néhány külföldi hallgatót. A tanszéknek több külföldi kapcsolata van, Németországba, angliába, usába. Lehetőség lenne szakmai gyakorlata kimenni, ösztöndíjjal, tehát még pénzt is kapnának a szakmai munkáért, nem wct kellene pucolni a megélhetését. a külföldi partnerek szinte könyörögnek, hogy küldjünk embereket. Ennek ellenére soha egyetlen évben nem volt olyan, hogy a keretszámot be tudtuk volna tölteni. Inkább basszák el az időt a Szigeten.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 08:40:44

Olvasom a posztot, és nem értem az íróját. Munkatárs-kiválasztásban evidencia, hogy ha nem a megfelelő jelöltek jutnak el állásinterjőra, akkor az álláshirdetés és a CV-válogatási módszer volt rossz. Nem a jelölteket szidjuk a saját hülyeségünk miatt, hanem elgondolkodunk, mit csináltunk rosszul... Mert bizony, ha angolul tudó ember akarsz, és azokat magyar CV alapján válogattad ki, hibáztál. Ha nem kértél tőlük álláshirdetésben angol nyelvű motlevelet, és nem olvastad el őket, hibáztál. Ha interjúra telefonon magyarul hívtad őket, hibáztál. A csoportos interjú előrevetíti, hogy itt nem egy high-end munkáról van szó, de ha mégis meggondolták magukat az emberek félúton, akkor ez nem volt megfelelően leírva. De, zsákbamacskát árultál, legalábbis szépítettél a feladaton. Mert lehet azt írni, hogy építőanyag-elhelyezési specialistát keresek, meg lehet azt is, hogy sódert kell lapátolni. Mindkettőre lesz jelentkező, de más emberek jelentkeznek.

Ppont 2014.09.17. 09:25:36

Műszaki területen, de "ugyanazzal küzdünk". Még 2009-ben itt írtam erről. ;)

melymerules.blogspot.hu/2014/09/mi-valtozott-tudos-elmeleti-szakembert.html

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 09:46:28

@jobangel: igazad is van, meg nem is. Egyetértek, hogy a screening lehetne sokkal jobb is. De: angol nyelvű önéletrajzot mindenki tud íratni.
Egy telefonos interjúnál az ember eléggé össze tudja szedni magát, hiszen általában ugyanazokat a kérdéseket kapják a jelöltek (meséljen magáról, mikor tudna kezdeni, stb).
A pozíció leírásánál világosan le vannak írva a követelmények (hozzáteszem, ezek lehet, hogy általánosságnak tűnhetnek); az én határozott véleményem az, hogy az álláskereső fiatalok alaposan túlpozicionálják magukat, a tudásukat.
Emellett pedig nyeglék, nemtörődömek, és valamiért ragaszkodnak ahhoz a tévképzethez, hogy IT területen NEM kell dolgozni.
De, kell.

Kalandor42 2014.09.17. 10:16:50

Nagyon offtopic leszek, de hol van a Csiszár Jenőnek most műsora?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 10:27:32

@kekecke: A te határozott véleményed egy iszonyatosan negatív előítélet, amivel ártasz a fiataloknak, sőt még magadnak is, mert ugye nem vagy sikeres az ő kiválasztásukban. A HR-szakma egyik legforróbb dilemmája jelenleg, hogy mit kezdjenek az Y-generációs, most munkába lépő fiatalokkal. Nagyon leegyszerűsítve ők az a generáció, akik azt látták, hogy a szüleik hiába gürcölnek, nem jutnak egyről a kettőre. Tehát ők ezt nem akarják, érthető. A HR dolga, hogy kitalálja, mivel motiválhatja őket.

Munkáltatóként kénytelen leszel nekik rendes munkát, rendes fizetést, jövőképet adni, ha azt akarod, hogy legyen munkásod. Külföldre akarnak menni, nem gondolkodnak hosszútávon veled? Mert nem ajánlottál olyat, amire azt mondja, hogy oké, erre rászánok két évet, mert tökjó lehetőség. Lehet, hogy jobb lehetőség Londonban mosogatni, mert ott van jövőképe! Nem elég a nyelvtudása, túlpozicionálja a tudását? A felsőoktatásban ezzel a tudással boldogult, ha ez neked kevés, kénytelen leszel hozzátenni, amire még szükséged van. A képzésszervezés is HR-es feladat...

Az ilyen "ezekamaifiatalok" típusú földbedöngöléssel nem jutsz előbbre, és te sem leszel sikeres a munkádban - mint ahogy a posztból kiderül, nem is vagy az. Ahogy az álláskeresőket sok esetben a hozzáállásuk akadályozza leginkább a sikerben, úgy most téged is.

Tedd félre az előítéleteidet, kövesd a HR-es szakma trendjeit, mert láthatólag lemaradtál. Az Y-generációval való foglalkozás nem játék, nem lehet ilyen posztokkal elintézni. Neked is tanulni kell hozzá, hozzájuk, nem fognak a kirohanásodtól másképp gondolkodni. Ha megtanulod, hogyan kell őket motiválni, akkor viszont sikeres leszel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 10:36:52

@kekecke: Ja, és akkor a kiválasztásról. Angol nyelvű CV-t nem tud mindenki íratni, ez egy újabb súlyos tévedés. Pl. én sem tudok írni más helyett, mert nem ismerem, nem tudom, milyen szakmai múltja van, és ha rákérdezek sem tudom rendesen megírni, mert én nem vagyok ő. Pedig már évek óta CV-review-val foglalkozom... 1 perc alatt szúrom ki, ha az illető nyelvtudása és a CV-ből sejthető nyelvtudása között eltérés van, pl. pont az állásinterjúra hívások meg lehet tenni. Mit csinál, ha felveszi a telefont, és angolul szólnak bele? Még telefonos interjú sem kell hozzá, hogy lásd, makog-e, mert ha - állításod szerint - fel is készül angol nyelvű állásinterjúra, az időpontegyeztetésre nem készült angolul. Még belekérdezel a CV egy pontjába ott azonnal, és már látod is, maga írta-e a CV-jét. Nem rakétatudomány ez.

"A pozíció leírásánál világosan le vannak írva a követelmények (hozzáteszem, ezek lehet, hogy általánosságnak tűnhetnek)" --- általánosságokkal nem megyünk semmire álláskeresői oldalról sem. Nem tudja, mit jelent a "jó kommunikációs készség", meg a "haladó ilyenolyan tudás". Le kell írni, hogy a feladat az, hogy .... amihez tudni kell azt, hogy ... Ha ezt így nem csinálod meg, akkor nem lesz eredményes. Tanulságos gyűjteményt készítettem most idétlen álláshirdetésekből az olvasóim segítségével... Pl. az általánosságok rendesen félreviszik a megértést, tessen világosan fogalmazni.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 10:37:59

@jobangel: Húúú, de előítéletes vagy!
De legalább jókedvre derítettél.
Hadd tisztázzak egy-két tévedésedet: NEM vagyok HR-es. Nem is lennék, mert azok naplopók (lehet megsértődni).
Szakmai szempontok alapján interjúztattam azokat a jelölteket, akiket képzett (muhaha) HR-esek választottak ki.
Azért én, mert sikeres vagyok a területemen (az egyik legjobb). Én vagyok a minta, hogy a semmiből is el lehet jutni valahová. Jövőképnek azért nem rossz...
Pontosan azt várom el a jelöltektől, amit tőlem vártak el korábban, pluszban amit én várok el magamtól, és ne aggódj, nem teljesíthetetlen elvárások ezek...
Ha Te HR-es vagy csak erősíted a sztereotípiámat.

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2014.09.17. 10:39:35

@kekecke: De hat akkor miert akartok diakokkal dolgozni? Vegyetek fel harmincasokat, hidd el, ok mar kepesek megbecsulni a fix munkat, ha tenyleg olyan jo a hiretek, mint mondod (bar akkor meg a magas flukturacio, mint olyan nem vilagos)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 11:12:31

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: jó kérdés, én sem örülök a diákoknak, ugyanazt vallom, mint Te: a sárga csekkek tudnak motiválni.
Nálunk márciustól októberig van nagyon sok munka, erre nem tudunk teljes munkaidősöket alkalmazni, mert utána küldjük el őket?
És azért nem utolsó sorban: a diákmunka sokkal kevesebbe kerül a munkáltatónak, mint egy teljes munkaidős, szerződéses állás.
A cégnek nagyon jó a híre, és tényleg jó munkahely is. Én legalább is nagyon szeretem.
A munka, amit végzünk viszont nagyon stresszes, és ezt kevesen bírják hosszú ideig.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 11:14:10

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: most olvastam végig a nicknevedet.
Sajnálom! Erről írhatnál egy kicsit bővebben. Sokan ekézik, és nem tudom, miért. Én szeretem az írásait.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 12:23:29

@kekecke: Nem fogok megsértődni, mert én sem vagyok HR-es :)

"Szakmai szempontok alapján interjúztattam azokat a jelölteket, akiket képzett (muhaha) HR-esek választottak ki." --- Ja, csoportosan... Már megdőltek a szakmai szempontok egy komoly kiválasztásnál.

"Pontosan azt várom el a jelöltektől, amit tőlem vártak el korábban, pluszban amit én várok el magamtól, és ne aggódj, nem teljesíthetetlen elvárások ezek... " --- Súlyos hiba. Amit tőled vártak el, az korábban volt, most meg most van. Amit te vársz el magadtól, az a magánügyed, azt ne keverd a kiválasztásba. Szegény jelöltek viszont általában a szakmai kiválasztásban bíznak. Amire a posztod a cáfolat, hogy ezt is lehet ennyire kókler módon csinálni. Pl. folyamatosan rázod le a felelősséget, márpedig ha kiválasztással foglalkozol, akkor értened kell a HR-alapokhoz is, nem intézheted el azzal, hogy nem vagy HR-es. A saját szakmaiságodhoz méred a jelölteket, pedig őket a pozíciónak kell megfeleltetned, nem magadnak. Ha ezek után azt állítod, hogy a legjobb vagy a területeden, nem tudom elképzelni sem, milyen lehet a leggyengébb. A posztod egy kudarc miatti siránkozás, nem baj, van olyan, hogy valami nem sikerül, de hogy a hibát másra kened, az nagyon rossz.

Számomra az a legszörnyűbb, hogy a tudatlanságodra vagy büszke, és nem tudom milyen cég az, ahol rádbíztak kiválasztást, de tényleg nincsenek topon HR-ben sem :) A kiválasztási "módszertan" a cégnél az állatorvosi ló tipikus esetének tűnik, jól teszik a fiatalok, ha messziről elkerülik :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 12:48:35

@jobangel: nem tudom, miből gondolod, hogy kiválasztással foglalkozom... Sehol sem írtam.
Ezt nem tudom értelmezni "Amit tőled vártak el, az korábban volt, most meg most van."
A munka ugyanaz... Az elvárások ugyanazok. A követelmények, juttatások, lehetőségek ugyanazok.
"A posztod egy kudarc miatti siránkozás, nem baj, van olyan, hogy valami nem sikerül, de hogy a hibát másra kened, az nagyon rossz." ??? Kifejtenéd? Kinek a kudarca, hogy olyasvalamire jelentkezik, amire nem felel meg?
Amikor én vállaltam el ezt a munkát én sem tudtam, hogy mi ez. Elmondták a kiválasztásnál, még akkor sem tudtam, de nem voltak előítéleteim. Viszont marhára elkeseredett, munkanélküli voltam, jelzáloghitellel. És azt mondtam, hogy ha fene fenét eszik is, megtartom a munkámat (amiről addig nem is tudtam, hogy milyen lesz).
Nehéz volt, de NEM ADTAM fel egyáltalán, nem hogy a legelején, ellentétben azokkal, akikről itt írtam.
"Számomra az a legszörnyűbb, hogy a tudatlanságodra vagy büszke, "???? Egy: miből gondolod, hogy tudatlan vagyok? Kettő: hol írtam, hogy az lennék, és hogy büszke lennék rá?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 13:13:22

@kekecke: Kifejtenéd? Kinek a kudarca, hogy olyasvalamire jelentkezik, amire nem felel meg? ----- A kiválasztóé, aki behívta interjúra. Esetedben az interjúztatóé, aki eltöltött vele némi időt, és utána posztot írt róla, hogy "ezekamaifiatalok". Ha a CV-jéből nem láttad, hogy nem felelt meg, akkor az bizony a te hibád, nem az övé. Ha a jelölt nem ismeri a pozíciót, a körülményeket, és "nem erre gondoltam" szöveggel távozik, akkor hibás volt a tájékoztatás. De ezt belátni biztos nehéz, ennél már kényelmesebb mást hibáztatni - szerinted a jelölt hibás, mert nem tudta általánosságokból eldönteni, hogy neki nem tetszik, amit kínálsz? Vagy te ill. a céged, hogy általánosságokra keres embert.

Az, hogy nem adtad fel a legelején, nem erény, mert mint írtad, nem volt más választásod. Nekik meg volt. Ezért is lehet őket fikázni egy posztban, de minek? Ki van vele beljebb?

"miből gondolod, hogy tudatlan vagyok? " --- abból, amit itt előadtál a témában. Interjúztatsz, csoportosan(!!!), pozícióról adsz tájékoztatást úgy, hogy saját bevallásod szerint sincs semmilyen affinitásod nincs hozzá --- ez mondjuk látszik is, minden magyarázatoddal egyre inkább. Legalább utánaolvastál volna a témának, mielőtt belekezdesz egy ilyen feladatba. Vezetői affinitásod sincs, ha nem tudod, mivel lehet embereket motiválni.

Viszont nagy örömmel írod, hogy "az egyik legjobb vagy". Nem látszik, olyan,mintha ez önvigasztalás lenne. Most meg még hős is vagy, mert te nem adtad fel, ők meg igen, naugye. Van ám olyan is, amikor az a racionális döntés, ha feladja. Igen, álláslehetőségre is lehet nemet mondania egy munkanélkülinek is akár, ha az az állás nem előbbre viszi.

Rage47 2014.09.17. 13:22:09

itthon sz.r az oktatás, külföldre angolt gyakorolni pénzzel vagy pl. Erasmussal lehet kijutni, ahhoz meg angoltudás alap. Ördögi kör.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 13:32:43

@jobangel: szerintem elbeszélünk egymás mellett. Te úgy véleményezel egy adott helyzetet, hogy általánosságokba kapaszkodsz, másról úgy alkotsz véleményt, hogy sosem találkoztál sem vele, sem a helyzettel.
Ezzel én sem azonosulni, sem vitatkozni nem akarok.
Maradjunk annyiban, hogy eltérő a véleményünk, és hogy nálunk nem lenne helyed.
De még egy dolgot engedj meg: ez egy óriási baromság és öngól a részedről:
"Vezetői affinitásod sincs, ha nem tudod, mivel lehet embereket motiválni."
Motiválni csak olyanokat lehet, akiknek ismered az igényeit és a lehetőségeit. Ezt ismeretlenekkel nem lehet megtenni. Talán Jézus volt az egyetlen, akinek sikerült, amikor azt mondta, hogy "kelj fel és járj" a nyomoréknak (neki ugyebár szemmel látható volt a motivációja).
Az általad felsoroltaknak csak nagyon kevés szerepe van a vezetői szerepben, bár van.

Szép napot Neked. És engedd meg, hogy hasonlóan személyeskedjek: ha ilyen védőangyal vagy, nem csodálkozom, hogy ennyi rossz álláskereső és sok állástalan ember van.,

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 14:32:41

@kekecke: Minden egyes hozzászólásoddal egyre inkább ásod alá a szakmai kiválasztásban vetett hitet. Már jézusi szintekkel, jézusom. Már az is látszik, hogy a motiváció fogalmával sem vagy tisztában.

Szóval, újra, hátha segít mindenkinek (jelölteknek és neked is): ahhoz, hogy motiválni tudj, valóban ismerned kell az embert, erre való az állásinterjú. Hogy megismerd. Csoportosan ez nem megy, ezt is elég régóta szajkózom. Olyan, hogy csoportos állásinterjú, nincs. Van AC, meg van csoportos állástájékoztató. Te nem interjúztattál, te állástájékoztatót tartottál.De te ezt nem érted, mert saját bevallásod szerint is hiányzik a szakmai háttered hozzá. ("nem vagyok HR-es")

És belém akarsz rúgni, de még ehhez is tudatlan vagy, mert az álláskeresőket bántod, ahelyett, hogy engem hülyéznél le, amihez még gyáva is vagy láthatólag :)) Mert nincs olyan, hogy rossz álláskereső.

Olyan van, hogy rossz álláshirdetés, rossz kiválasztó, rossz cég. A fenti posztodból az látszik, hogy te ezt mind magadban hordozod. Szerintem kerüld ezt a témát, én sem írok kenyérsütésről, mert nem értek hozzá. Te meg az álláskeresőkkel való bánáshoz nem értesz, ami nem lenne baj, ha nem bántanád őket.

cspetifiu 2014.09.17. 15:15:12

@jobangel: Sok igazság van abban, amit írsz, de ez még mindig nem magyarázza meg, hogy aki nem beszél folyékonyan angolul, az miért hazudik az önéletrajzában, és miért jelentkezik olyan munkára, ahol deklaráltan elváràs a tökéletes angol nyelvtudás.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 15:19:39

@cspetifiu: sajnos azért, mert azt feltételezi - bizony tapasztalatok alapján - hogy nem is kell az a tökéletes nyelvtudás, mert máshol is tökéletest kértek, ahol csak köszönni kellett angolul az ügyfélnek. Ezért ezt már nem veszik komolyan, mindent megpróbálnak. Természetesen ezt nem szabad, CV-ben, motlevélben nem kamuzunk.

Én úgy tenném fel a kérdésed, hogy akinek nem jó a nyelvtudása, miért nem tanul, hogy jó legyen? Ezernyi ingyenes online tréning van, chatlehetőség, hangos szótár stb. Miért nem tanul? napi 1 óra tanulással 2 hónap alatt lehet alapfokú nyelvvizsgát tenni, napi 2 óra tanulással alapfokról indulva 1 év a középfok angolból. Ez nem olyan sok, hogy ne lehetne bevállalni, akár munka mellett is.

macmac 2014.09.17. 15:41:33

Kedves Kekecke! Nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá. Úgyis, mint egy mai fiatal apja, aki jeles diplomával, felsőfokú angollal nem talált munkát, így elment doktorandusznak. Nem volt interjún, mert be sem hívták sehová. Olyan HR-es hívta egyszer (hangsúlyozom, egyszer) telefonon angolul, aki csak makogott angolul. Igen, nem vállalt el portási állást okleveles közgazdaként, és a McDonald's-ba sem lett eladó. Kétségtelen, hogy az CV-jébe beleírta, hogy hány szakmai díjat nyert az egyetemi versenyeken a saját intézményében és az országban is, ez bizonyára hiba volt. Azok az évfolyamtársai, akik elégséges vagy közepes minősítéssel diplomáztak, már mind munkát találtak...Szerencsére ez nálunk nem gond, mert nem pénz kérdés, azaz nem kenyérre kell.
De visszatérve a poszra: nem a fiatalokkal van baj, hanem azzal a gondolkodással, amit a poszt képvisel: legyen a jelentkezőnek irodalmi nyelvtudása (miért is? angol nyelvű könyvekhez keresünk Magyarországon angol nyelvi lektorokat? nem lenne elég a jó kummunikáció?), legyen max. 25 éves, de legyen 15 év munkatapasztalata lehetőleg azon a szakterületen, ahová éppen keresik a mujnkatársat, de pont azon, hogy egy kicsit se kellejen a betanításával foglalkozni. Hát igen, ilyen kollégát valóban nehéz találni. Meg azután úgy interjúztatunk, hogy 4 jelölt küzdjön meg egymással a nyilt szinen...gusztustalan és embertelen.
Tanulságul: egy rosszul meghirdetett álláshirdetésre és egy rossz kiválasztás után csak oda nem illő jelentkezők lesznek. Sohasem úgy általában az Ő hibájuk. Sohasem úgy általában egy korosztály hibás. Hiszen mi neveltük fel őket ilyenné!!! Ezt talán nem kellene elfelejteni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 16:59:23

@macmac: Nem, egyáltalán nem volt hiba, hogy beírta a szakmai díjait a CV-be. Sőt, ha megteheti, akkor ne is adja alább, legyen csak olyan állása, amilyenre a tudása determinálja. Sajnos doktoranduszként sem lesz nki könnyebb állást találni _nálunk_. Persze nem is lehetetlen.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 17:16:07

Na, akkor rávilágítanék egy két dologra, ami úgy tűnik, még mindig nem világos:
Azért kell a tökéletes nyelvtudás, mert a cég, akiket kiszolgálunk ANGOL nyelvű. És az ő ügyfelei is zömmel angol nyelvűek. De mindenképpen az angol a közös nyelv.
Ami azt jelenti, hogy egy teljes munkaidőben csak és kizárólag angolul folytatunk párbeszédet. Ide a konyhanyelv nem elég.
Ezt természetesen minden jelölttel időben közlik (akár a cég HR-esei maguk, akár a közvetítő diákszövetkezetek).
Kapnak egy leírást a munkakövetelményekről (mennyi munkaóra egy nap, egy héten, munka jellege, stb.). Ezek ismeretében adják be a jelentkezésüket a jelöltek.
És igen: kamuznak az önéletrajzban. Szépítenek a nyelvtudás terén. Rendkívül könnyű angol nyelvű CV-t írni, én is nem egyet néztem át és javítottam ki, mielőtt beadták a jelöltek (négy embert hoztam a céghez, mind ott maradt - milyen érdekes! Ezt üzenném az álláskeresők fekete angyalának).
Mindezek ismeretében jönnek az ALKALMATLAN jelöltek. És ez a kiborító.
Nem az én tisztem azt találgatni, hogy hol csúszik meg a történet. Hogy vajon már a hirdetés feladásánál? Vagy a diákszövetkezeteknél? A mi HR-eseink kiválasztásánál?
Nekünk már csak a finis marad, amikor fizikailag is meg kell mutatni a munkát magát, a környezetet, a feltételeket. 10-15 perc alatt megítélni, hogy mennyire bírják a jelöltek a stresszt (külön erre kifejlesztett szituációs helyzetekkel), és eldönteni, hogy jöjjön-e a jelölt az igen intenzív tréningre, vagy sem.
Egy-egy tréningen a lemorzsolódás 50%-os! Ez vajon kinek a hibája? A tréneré? Az előzetes screeningé?
Nem hinném. Nem hinném, hogy egy működő gépezet lenne a hibás. Itt már csak egyéni felelősséget tudnék megállapítani. Bármennyire is nem akarja ezt elfogadni a fekete angyal, aki annyira ostoba, hogy még a szarkazmust sem érti, pedig kiveri a szemét.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 17:24:39

@macmac: A posztom nem az képviseli, hogy irodalmi nyelvtudás kell. Hanem azt, hogy ha van egy követelmény, ne kamuzzuk be, hogy birtokunkban van, ha nincs.
De nagyon leegyszerűsítve: csak akkor jelentkezzünk egy állásra, ha valóban szükségünk van rá.
Nálunk nem kell megküzdeni az interjú során az állásért, bár nem vitatom, hogy lehetnek munkahelyek, ahol de.
Ismét csak nálunk igen nagy hangsúlyt fektetnek a "betanításra" (mi inkább tréningnek mondjuk. :) )
Én biztos nem nevelem ilyenné őket. Mint ahogy engem sem erre neveltek. Mondjuk, nem is 25 éves vagyok...
Nálunk mindenki diplomás. És a saját fülemmel hallottam néhány éve egy egyetemistától, aki "nyári munkára" jött hozzánk, amikor azt mondta a hasonszőrű kollégájának, hogy "pont azért tanulok, hogy ne ilyen szar munkát kelljen végeznem". Hát, legszívesebben átharaptam volna a gégéjét... Kíváncsi lennék, hogy az ő szülei vajon micsodák, és vajon ők nevelték-e ilyen lenézővé...

Haloperidol 2014.09.17. 18:03:48

@Rage47:
Azért ez enyhe túlzás. Az internet korában az a kifogás, hogy szar az oktatás, eléggé csak kifogásnak látszik. Aki nem vásárolja a középfokú nyelvvizsgapapírt, annak van már egy olyan alap nyelvtudása, ahonnan lehet építkezni. Én nem vagyok egy hatalmas nyelvtehetség, de rengeteget fejlődtem úgy a középfokú nyelvvizsgám után, hogy angol könyveket, cikkeket olvastam, sorozatokat néztem angolul a neten. soha senki nem tanult meg az iskolában angolul. Muszáj magadat is fejleszteni, az, hogy szar a tanár, kevés az óra, szar kifogás.

macmac 2014.09.17. 18:08:04

@kekecke: Nem tudom, hogy milyen munkát ajánlotok, tehát nem tudom megítélni, hogy miért mondta az az egyetemista, amit mondott. Én mindössze azt szerettem volna tudatosítani, hogy olyan kategória nincs, hogy "mai fiatalok" és, hogy ne általánosítsunk.
Tökéletes nyelvtudás pedig nincs. Egy voralbergi paraszt TV interjúját az osztrák TV-ben feliratozzák, mert a tartományon kívül egyszerűen nem értik mit mond. Pedig született osztrák. Az egész magyar nyelvtanítással pont az a legnagyobb baj, hogy nem a kommunikációra teszi a hangsúlyt, hanem a nyelvtanra. Tehát, ha valaki jól kommunikál az adott nyelven, és a partnere is meg akarja érteni, meg is fogja. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a nyelvtudás nem fontos, csak azt, hogy a tökéletesen helyes nyelvtanhasználatnál sokkal fontosabb esetenként a szakmai nyelv ismerete és a jó "beszélőke"
Rengetteg tréningen voltam már életemben, de ezeken alig tanultam valamit. A betanítás azt jelenti, hogy valaki egyénileg foglalkozik az új kollégával. Ezt alig láttam cégeknél ma.
Nem csoda, ha valaki kamuzik az önéletrajzában, egy pozícióra ma több százan jelentkeznek. Nézd a jó oldalát: neki aztán fontos az állás, még füllenteni is képes miatta. Kérdés, hogy mekkorát, és az még tolerálható-e?
És persze, rengeteg alkalmatlan jelöltet kell végighallgatni. Ha azonban jó a "felhozatal" megtalálod közöttük az igazit. Nekem mindíg sikerült. Azok az emberek, akiket az én javaslatomra vettek fel 95 %-ban több éve a jelenlegi cégemnél dolgoznak, sok közülük már vezető pozícióban. Ez egy nehéz és felelősségteljes munka, sok időráfordítással.

macmac 2014.09.17. 18:11:00

@jobangel: A megoldás a saját cég valószínűleg.

macmac 2014.09.17. 18:21:16

@kekecke: Ja és még annyit, hogy vicces, hogy a "mi neveltük Őket ilyenné"-ből azt szűrted le, mintha azt írtam volna, hogy Te nevelted Őket ilyenné. Nem, nem. Ez azért többes szám első személy, mert a társadalmi közgondolkodásra utal:) És igen, a magyar társadalmat mi, ti ők alkotjuk/alkotják, az én, a mi és a Te tevékenységed is benne van a közgondolkodásban. lol

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.17. 19:37:15

@macmac: Az is tud jó megoldás lenni, hajrá!

Mark yhennon · http://markyhennon.blog.hu 2014.09.17. 20:09:41

Más területen dolgozom, de hasonlóképp lehangoló képet tudok felvázolni a - mondjuk így - mai fiatalokról. Én tudom, hogy az oktatás egy fos, én is ugyanazokat (sic! ez már önmagában is megérne egy misét) tanultam jópár évvel ezelőtt, mint amit ők, de egy munkára való alkalmasság sosem ezen múlott. Vendéglátózom, és az az általános tapasztalatom, hogy az új generáció nem képes felfogni, hogy míg ők az egyik oldalon fogyasztók, addig a másik oldalon valakinek elő is kell állítania azt a terméket, amit majd egy másik fogyasztó (urambocsá éppen ő) fog majd elfogyasztani. Ők azt gondolják, hogy ők kizárólag fogyasztók, akiknek mindent lehet, minden úgy lesz, ahogy éppen kiesik a szájukon, de amikor tőlük várják el azt, hogy teljesítsék egy - velük egyenértékű, de másik (tehát nem saját maga) - fogyasztó kívánságát, akkor fel vannak háborodva, hogy milyen jogon kell nekik bárkinek a kedvére tenni.

Mark yhennon · http://markyhennon.blog.hu 2014.09.17. 20:21:52

Egyébként jártunk már úgy pincérrel és kézilánnyal is, hogy eljött, megnézte, meghallgatta, stb., majd másnap jött próbanapra. Próbanap után közölte, hogy ő nem erre gondolt...

Ezt így nem is tudom értelmezni.... arra gondolt, hogy vezérigazgatói székben fog ücsörögni egész nap?

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 22:03:29

@Mark'yhennon: hm. Röviden pont azt írtad le, ami nálunk történik.
Úgy látszik, hogy csak azok értik a mondanivalómat, akik már megtapasztalták.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.17. 22:10:00

A finis alatt (gyengébbek: fekete angyal részére) az egész projectet jelenti.
A jelölt beadja az önéletrajzát. (Ha diák, akkor a szövetkezetnek)
A HR-es szelektál.
Vagy ő hívja be telefonon interjúra és nekünk megadja az időpontot, hogy mikor jön a jelölt, vagy már ezt is ránk bízza.
Mi interjúztatunk (hol én, hol más régi, tapasztalt kolléga, csoportvezető, stb.).
Az interjú során csak és kizárólag a mi területünkre korlátozzuk a kérdéseket, az ismeret-átadást, a többi az induction-on megint a HR része lesz.
Mi döntjük el, hogy kit engedünk tréningre, kinek írjanak szerződést a HR-nél.
Úristen, hogy lehet valaki ennyire ostoba, hogy még mindig nem érti?! Lassan már hiányos mondatokat kell írnom a tőmondatok helyett, hogy felfogd angyalkám.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.18. 10:29:29

@kekecke: Úgy lehet, hogy nem értem, hogy amit most leírtál folyamatként, az egy teljesen hibás folyamat ránézésre is, és ahogy a posztodban írtad, eredményét tekintve is. Szakmai hozzáértés nélkül ezt nyilván sosem fogod megérteni, de legalább utánolvashatnál a témának.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2014.09.19. 09:14:23

@jobangel: lovagolhatsz a szavakon, de a munkavállalás és munkavégzés szempontjából mindenki leszarja, hogy szerinted hibás-e a folyamat vagy sem.
Itt pusztán arról van szó, hogy néhányan (igen sokan) a mai fiatalok közül túlértékelik magukat, a tudásukat, emellett lusták, felelősségérzet-híján vannak, és mindezekért bankvezérigazgatói fizetést várnak le.
Minden más csak rizsa. A Tieid, úgy értem.

macmac 2014.09.21. 18:53:45

Úgy tűnik folytadódott a disputa. Tehát: 6! éve vettünk fel kb 10 fő üzletkötőt. Ezek közül ma is 9-en nálunk dolgoznak. Fiatalok, egyik sincs 30 éves. A kiválasztás folyamata az volt, hogy az önéletrajzokat és az ezek alapján behívott jelölteket a HR-rel közösen választottuk ki, és hallgattuk meg. Nem hívtuk Őket Budapestre, hanem a lakóhelyükhöz legközelebbi régiónkban volt az első interjú. Ezeken egyenként vagy 10-10 jelölt vett részt, külön, külön 1/2 óra időtartamban. A vezetőségé volt a második, utolsó kör 2-3 jelöltet vittünk eléjük, mindíg azt választották, akiket mi is a legjobbnak tartottunk. Nem voltak fejedelmi fizetések, ez jutalékos munka. Jött a válság, évekig szinte semmi jutalék nem volt, csak az alapfizetésük. Maradtak. Ma a cég sikeres, jobb a gazdasági helyzet, elmondhatjuk, hogy a sikerekink nagy részét nekik köszönhetjük. Meg is vannak becsülve. Anyagilag és erkölcsileg is. Azt akarom ezzel mondani, hogy a 10 kolléga kiválasztásához kb. 100 jelöltet hallgattunk meg személyesen. Azaz ez a folyamat a munkáltató részéről komoly erőfeszítést igényel, ha jól csinálod, az eredmény is tartós lesz.
És ami még fontos: nálunk nincs minimálbér, mindenki a teljes bérére van bejelentve, és minden hónap elsején pontosan megkapja a fizetését. Talán még nem mondtam: a tulajdonosunk amerikai....És a saját területén a legnagyobb cég a világon. Mi pedig Magyarországon vagyunk abszolút piacvezetők.
süti beállítások módosítása