Jobb, mint tintával papírra vetni. ;-)

Házvásárlás - felújítás

2018/05/17. - írta: kekecke

Mint a facebook oldalamom már írtam, itt fogok részletesebben beszámolni a házvásárlásomat követő felújításról-átalakításról, akár tanulságképpen is. 

Némi összefoglalót az előzményekről: 

Tavaly albérletbe kényszerültem egy élethelyzeti krízist követően (erről bővebben itt olvashatsz: albérletbe kerülés), de arról a kis házikóról fél éven belül kiderült, hogy lakhatásra alkalmatlan. A kombikazán inkább nem működött, mint igen, a tél hidegebb részén 12-16 fok volt a házban, a falak penészedtek, nagy darabokban omlottak, a tulaj nem volt hajlandó semmit javítani, a kerítés csak ott nem volt lyukas, ahol nem akartam, a kutyák állandóan csavarogtak, kárt okoztak, már fenyegettek miattuk, a tulaj akkor jött-ment, amikor ő akart, stb. Szóval, lépnem kellett, de már ennyi idősen nem akartam újra albérletbe menni, máshoz alkalmazkodni. A környéket, a falut, a csendet-nyugalmat megkedveltem, így maradni akartam. Megnéztem számos eladó ingatlant, voltak hajmeresztő kínálatok-árak. Végül sikerült egy 1965-ben épült vályogházat megvennem hatalmas kerttel. Annak tudatában tettem, hogy tudtam, hogy a konyha és a fürdőszoba jelenlegi állapotában használhatatlan. 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Állatszeretet - állatvédelem?

2017/10/26. - írta: kekecke

Aki ismer tudja rólam, hogy fanatikusan szeretem a négylábúakat. Kutya, macska, ló, kecske, birka, bármi. Egész felnőtt életemben tartottam kutyát, macskát, külön-külön is, de főként egyszerre. A jelenlegi lakhelyem kiválasztásának is fő szempontja volt az állattartás lehetősége. Egy cicával és kutyával költöztem, hamarosan három cica lett (hoztam a többi családtagot is, ahogy már korábban írtam). 

Másfél hete történt, hogy egy éjszaka arra jöttem haza, hogy egy idegen kutya van az udvaromban. Első gondolatom nyilván az volt, hogy "te hogy kerülsz ide, ki vagy te?!", illetve az, hogy elzavarom. De első pillantással levett a lábamról. Kedves, barátságos fiatalnak látszó kutyus volt. És még másnap is, amikor lehetőségem volt jobban szemügyre venni. Az enyém jól elvolt vele, egyedül enni nem hagyta, így külön kellett őket etetnem. 

Tovább Szólj hozzá!

Kovászos Kalács

2017/10/18. - írta: kekecke

Így, nagybetűvel: Kalács. Mivel oly sok kísérletezés, utánaolvasás, kutakodás után úgy vélem, megtaláltam azt a receptet, amit bárhogyan variálva mindig remek végeredményt kaphatok. Sokat segített a Péklány, szeretem az írásait és ugyanazt a szenvedélyt, ahogy szereti a tésztát. 

Sajnos a sütőm betegeskedik, muszáj leszek venni egy újat, de akkor már olyat, amivel valóban mesterműveket lehet alkotni. A légkeveréses funkció a minimum. :)

Tovább
Címkék: kalács kovász
Szólj hozzá!

Újrakezdés

2017/07/02. - írta: kekecke

Történt, hogy megszüntettem az eddigi életemet - a 9 éve tartó nem boldog kapcsolatomat. Na jó, nem a teljes kilenc év volt boldogtalan (ki lenne olyan hülye ennyi ideig benne ragadni?!), csak mondjuk az utolsó 3-4 év. Tudom, az is hosszú. De mivel kiszolgáltatott helyzetben voltam (nem volt hová mennem), így próbáltam még húzni, ameddig lehet. Nem hárítok a felelősséget: én is hibás voltam. De mivel az én bőrömre ment a vásár, így nekem kellett lépnem. 

Tovább
Címkék: ezmegaz
Szólj hozzá!

"Rozmár" kenyér

2017/05/14. - írta: kekecke

Örökké elégedetlen vagyok a kenyérkölteményeimmel. Még akkor is, ha mások ódákat zengenek róluk. Ennek oka lehet persze az is, hogy szebbnél szebb házi kenyereket látok a neten. A múlt hétvégén (amikor a lányomék itt jártak) nem tudtam aludni, és éjszaka a neten szörföztem, amikor sokadjára szembe találtam magam a pizzakővel. Most alaposabban megnéztem magamnak, átolvastam az ajánlót, a hozzászólásokat, és szombat éjjel háromnegyed tizenkettőkor meg is rendeltem. A kő szerdán meg is érkezett. Erről az oldalról rendeltem: http://www.igazipizza.hu/

Közben telefonon is beszéltem a cég tulajdonosával: Nagy Zoltánnal, nagyon segítőkész fiatalember, jó tanácsokat adott.

Tovább
Szólj hozzá!

Fokhagymás minibagette és aludttejes kenyér

2017/05/06. - írta: kekecke

A hétvégén meglátogatott a lányom - elvégre anyáknapi hétvége van. :) A barátja ma érkezik, így kicsit jobban odatettem magam a pékáru készítésekor. Jó sok tésztát csináltam, hogy biztosan legyen alapanyag. Mivel a héten szabin voltam, így szépen, kényelmesen, kapkodás nélkül készülhettem elő. Sok házitejem volt itthon, így egy olyan bő 3 dl-nyi tejet beáldoztam aludttejnek, amit már eleve a kenyérhez szántam.

Tovább Szólj hozzá!

Bagett házilag

2016/11/17. - írta: kekecke


Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy a különböző kenyereim mellé azért sütnék hagyományos péksüteményeket is, mint kifli, zsemle, bagett, stb. 

A kiflik-zsemlék meg is voltak, az nem volt akkora kihívás. De a bagett! Na, az aztán igen. Kezdem sejteni, hogy miért kell ezért a kenyérféleségért többet fizetni, van vele rendesen. Kicsit lapozgattam a neten, és mint sokan mások, én is rátaláltam David Lebovitzra (később még szóba kerül). 

Tovább
Címkék: kovász bagett
Szólj hozzá!

Tartine-féle kenyér képekkel és videókkal

2016/04/03. - írta: kekecke

Minél több kenyeret sütök, és minél többen kóstolják, annál többen dicsérik is, én mégis tovább akarom fejleszteni a tudományomat. Nemrégiben találtam rá Chad Robertsonra és az ő technikájára. Az említett fiatalember sztárnak számít az Egyesült Államokban és néhány európai országban. Nagyon fiatal, nagyon szenvedélyes pék, aki megszállott szerelemmel beszél a kovászos kenyérről. Nem tudtam neki ellenállni. Olvastam róla cikkeket, beleolvastam a könyvébe, számtalan videót megnéztem a kenyereivel kapcsolatban, és rájöttem: EZ AZ!!!! Ezt kerestem mindig is!

Szó se róla, a kenyereim világbajnokok, de valahogy úgy éreztem, hogy lehetne ezt még jobban is csinálni házi körülmények között. Ugyanis nagyobb beruházást nem szeretnék eszközölni a kenyérsütéshez (még). És lássuk be, elég drága hobbi lenne, ha mindent szabályosan szeretnék csinálni. Vegyük például a kemencét, vagy akár csak egy profi gőzbelövellős sütőt. Horror ár. Vagy akár a kenyérvető kosarakat (szakajtó) - Chad kenyértésztái lágyak, meg kell őket támasztani. Képesek több ezer forintot elkérni egy darabért! Most komolyan: ezt hogy?! És még sorolhatnám. Ezért sok kutakodás, kísérletezés után sikerült rátalálnom arra a technológiára, ami házi körülmények között is a híres Tartine Bread-et szüli meg.

Tovább Szólj hozzá!

Csomagrendelésem kálváriája

2016/03/10. - írta: kekecke

Valamiért nálam sosem mennek egyszerűen a dolgok.... A motoros szezon közeledtével - ami tulajdonképpen már itt is van - úgy döntöttem, hogy beújítok egy új dzsekit (a régi már kicsit avíttas, a bélését cserélni kéne, de nem is tetszik már annyira, meg különben is), így feltúrtam a netet, hogy hol találok ár-érték arányban olyat, ami nekem is tetszik. És ez a jó öreg ebay volt.

Meg is rendeltem, a termék az Egyesült Királyságból jött (szofisztikáltaknak UK, a kevésbé szofisztikáltaknak Anglia), 11-14 napos szállítási határidővel, nyomkövetéssel. Február 25-én vásároltam, március 7 és 10 között kellett volna megérkeznie.

Tovább 1 komment

Kapkodós kenyér

2016/02/29. - írta: kekecke

Úgy tűnik, hogy a blogom önálló életet él. Én nem gasztroblognak vagy kenyérsütős blognak szántam, de ez lett belőle. Azért próbálkozom kitörni belőle. :)

Minden hétvégén sütök egy vagy két vekni kenyeret, attól függően, hogy mennyi kedvem van, vagy mennyire van szükség. Az elmúlt néhány hétben egymás után többet is sütöttem, mert vittem pl. ajándékba. Azok nyilván "túl lettek buzizva" - az egyik olvasóm írta, és nagyon tetszik, azóta használom, bár ő nyilván nem poénnak, hanem kritikának szánta, de sebaj -, de itthonra azért nem cifrázom túl. Sima fehér kenyeret gondoltam sütni és mellé még lángost is.

Tovább Szólj hozzá!

Fűben-fában orvosság

2015/12/13. - írta: kekecke

Sloe Gin, avagy kökénylikőr

Valamikor a múltban, az influenzajárvány idején engem is elért a kórság. Eleinte csak egyszerű meghűlésként kezdődött, kicsit fájt a torkom. A torokfájás rémes dolog, aludni sem tudok tőle, gondolom, ezzel mások is így vannak. Az uram azért úgy gondolta, hogy éljünk társadalmi életet, és elmentünk meglátogatni egy kedves angol házaspárt. Mivel kedvelem őket, ezért erőt vettem magamon és csatlakoztam. A háziasszony látta, hogy nem vagyok teljesen jól, így megkínált egy igen finom likőrrel, amiről esküdözött, hogy ez kihajtja belőlem a kórságot.

Nos, nem tette, de mindenképpen enyhítette. És a későbbiekben is valahányszor megfájdult a torkom, már vettem is elő a flaskát, hogy csírájában elfojtsam a kórságot. Mondjuk van annyira finom, hogy simán alkoholista lehetnék, ha lenne rá pénzem, ugyanis az alapanyagok azért elég sokba kerülnek.... Judit (a háziasszony) elárulta a receptet, így tavaly már csináltam is, mindjárt két üveggel. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam, most közkincsé teszem az elkészítését (nem egy nagy ördöngösség). Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt korábban kellene elkezdeni csinálni, mert karácsonyra kellene készre érnie az ízeknek. Hát, az enyém idén nem lesz jó karácsonyra, de a tavalyiból azért még mentettem meg... ;)

Tovább Szólj hozzá!

Búcsúajándék kenyér - ünnepi kivitel

2015/11/09. - írta: kekecke

Történt, hogy nemrégiben munkahelyet váltottam. Kell ez is. Történt az is, hogy az az ember, aki mellett betanultam, megismertem a csoport munkáját viszont váltott. Nagyon sajnálom, mert igazán megszerettem. Mivel tudott róla, hogy sütök, célozgatott rá, hogy tudna örülni egy házikenyérnek... :) Én pedig úgy döntöttem, hogy a legjobb alkalom erre a búcsúja lesz. Nos, a munkahelyi búcsú sajnos már megvolt, de mivel én hétköznap nem tudok sütni - idő híján -, ezért kicsit elcsúsztatva ma adom neki oda. A kenyérsütést direkt tegnap késő estére időzítettem, hogy minél tovább friss maradjon, amikor átadom. 

A hozzávalókat kvázi megdupláztam, mert itthonra is csak kell azért kenyér... :) Mondhatni csúcsra járattam szegény gépecskémet a dagasztással, de a csuklóm is megérezte a munkát, volt súlya a tésztának (2,4 kg nyersen). 

Tovább Szólj hozzá!

Hagymás pogácsa - igen, kovásszal

2015/10/25. - írta: kekecke

Ahogy az imént ígértem, jöjjön most az én hagymás pogim. Az eredeti recept alapján évek óta sütöm ezt a fajta pogácsát, most próbáltam ki kovásszal is. Az eredeti receptet itt találjátok (köszi Limara): http://www.limarapeksege.hu/2009/11/hagymas-pogacsa.html

A pogi apropóját a munkahelyem adta. Nálunk ugyanis az a szokás, hogy amikor valaki elmegy tőlünk, akkor illően elbúcsúztatjuk, egy munkahelyi reggeli keretében, amikor is a lányok hozzák a szilárd- és a fiúk a folyékony élelmiszert. És én nem akartam most édeset sütni (nem igazán szeretek édességet sütni - enni annál inkább :)).

Tovább Szólj hozzá!

Tények a házikenyérről

2015/09/06. - írta: kekecke

Már ezerféle bejegyzés született a kenyér házilagos elkészítéséről szerte az internet világában, így most csak a saját tapasztalataimra szorítkozom. Ezek megbízható adatok, többszöri kitapasztalás útján jutottam hozzájuk, és legutóbb már számításokat is végeztem.

Most nagyon odafigyeltem a hozzávalók kiszámítására, hogy pontos összeggel szolgálhassak, mibe is kerül egy otthon elkészített, ősi, hagyományos módon (értsd: kovászos, nem élesztős) kenyér. Nos, az eredmény engem is meglepett. Nem olcsóbb, mint a bolti. De ami emellett szól, az az összetétel pontos ismerete. Tudom, már sokan huhogtak emiatt, én is ezt teszem: a bolti kenyér tele van adalékanyagokkal, térfogatnövelőkkel, nem ismerjük a higiéniai körülményeket a sütödétől az otthonunkig vezető úton, stb.

Tovább 27 komment

Kovászos dagasztás nélküli kenyér

2015/05/28. - írta: kekecke

Ismét egy kenyérrecept jön, naná! De hát mit csináljak, ha ez az egyik hobbim.

Mostanában időszűkében szenvedek, ezért kissé nehezebben veszem rá magam, hogy kenyeret süssek, így a ház ura kénytelen volt boltit enni. De mivel egy lapon sem lehet a két kenyeret - a saját házisütésűmet és a boltit - emlegetni, így nekiduráltam magam, és szakítottam időt a sütésre - kis csavarral. Korábban (évekkel ezelőtt) én is lázba jöttem a new yorki pék pofonegyszerű dagasztás nélküli kenyerétől, így úgy gondoltam, visszatérek ehhez, de továbbra is csak kovásszal vagyok hajlandó dolgozni. Szerencsém van, mert az időjárás is nekem kedvez, a kovász alig pár óra alatt szépen megkel, így rövidíthetem a készítésre fordított időt, és megspórolom az olajos dagasztás plusz a hajtogatások idejét, a ráfordított munkát.

Tovább
Szólj hozzá!

Pénzügyi Békéltető Testület

2015/05/23. - írta: kekecke

avagy Isten áldja Matolcsyt (ja, inkább mégsem)

Előre figyelmeztetek mindenkit: hosszú lesz. De ahhoz, hogy érthető legyek részleteznem kell az előzményeket is. 

Mint ismeretes, megvettem életem eddigi legnagyobb motorját. Érdemes elolvasni, mert így nem kell nagyon bő lére engednem: előzmények

Tovább 1 komment

Kovászos lángos

2015/05/15. - írta: kekecke

Mint már bizonyára kiderült, szeretem a kovásszal készült élelmiszereket. Elismerem, hogy az élesztő nagyon kényelmes dolog, mit több: szeretem enni is, de az ételeknek olyan fura mellékízt kölcsönöz.

Immáron közel egy éve készítem a kenyereimet, péksüteményeimet kovásszal. Leírhatatlanul különbözik az így készült ételek íze. Nem mellékesen a késztermékek sosem lesznek ugyanolyanok, tekintettel arra, hogy a kovásznak szinte saját személyisége van. :) Sokan elnevezik és becézgetik, beszélnek hozzá; én ilyen messzire azért nem mennék...

Mivel most már elég jó idő van és a levegő nedvességtartalma is kedvező, a mostanság készült kenyérféleségek valamivel hamarabb elkészülnek, a kovász hamarabb megkel. Természetesen azért is, mert már jó öreg a kovászom, érett, telistele dolgozó buborékokkal.

Jöjjön hát az én házi lángosom, kovásszal. Összehasonlíthatatlanul finomabb, könnyebb a tésztája, mint az élesztősé.

Tovább Szólj hozzá!

Húsvéti sonkával töltött kenyér

2015/04/05. - írta: kekecke

Ahogy korábban is ígértem, jöjjön hát az én házisonkával töltött kovászos házikenyerem.

A kezdeti lépések ugyanazok: kovász etetése (báziskovásszal csináltam, mert itt a sonka íze kell, hogy domináljon, legyen a "kabát" semleges), de most sűrűbbre csináltam, mert sok kellett, és nincs nagyobb befőttesüvegem, így is kimászott másnap reggelre. ☺

Tovább Szólj hozzá!

Tippek a házikenyér sütéséhez

2015/03/30. - írta: kekecke

Minden héten sütök egy nagyobb kenyeret, vagy két kis cipócskát. És kitart a következő hétig. Szeretem csinálni, és valahogy nem értem, hogy mások miért nem csinálják, hiszen mindent egybevetve nem egy nagy truváj...

Akik nem csinálják, azért nem, mert szerintük sok munka van vele. Szerintem meg nem.

Adnék egy kis löketet azoknak, akik haboznak. Nem állítom, hogy a kovászos kenyér egészségesebb lenne, mint a társai, nem akarok fittneszguru lenni (aki ismer, el sem hinné rólam. ☺). Egyszerűen csak arról van szó, hogy a saját kenyeremnél tudom, hogy mi kerül bele.

Tovább Szólj hozzá!

Haldokló Dinoszaurusz - avagy hogy tud a T-HOME még életben maradni?????!!!

2015/03/06. - írta: kekecke

Most már kezdek elég biztos lenni abban, hogy a homlokomra kéne tetováltatni azt a bizonyos B betűt... (B, mint balek a gyengébbek kedvéért).

A hét elején a fent említett cégcsoport egy kedves munkatársa megkapó üzenetet hagyott az otthoni üzirözinken, hogy milyen jó ajánlata van számunkra, amivel csökkenthetjük a havidíjat, mert olyanhűségesügyfelükvagyunkmármilyenrégóta... Hagyott egy számot, amin hívjuk vissza, ha úgy gondoljuk... Úgy gondoltuk. Visszahívtam, elmesélte, hogy jajj, de jó lesz nekünk, ha analóg telefonról váltunk digitálisra.

Tovább Szólj hozzá!

Motorvásárlásom kálváriája, avagy hogy packáznak a bankok az emberekkel

2015/01/31. - írta: kekecke

és a sunyi, kapzsi kereskedő története

Jöjjön hát egy hosszú, de annál tanulságosabb történet, amiből bárki, akinek valaha is volt (van, lesz) banki hitele tanulhat és okulhat. 

Régóta - immáron hosszú évek óta - tervezgettem, hogy nagyobb motort veszek, a jelenlegit kinőttem. Abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy korábbi megtakarításaim révén jelentős összeg érkezik tavasszal a számlámra. Ezt bekalkulálva elkezdtem motort keresgélni, de sajnos azok a típusok, amiket megszerettem továbbra sem lettek olcsók. Nyáron aztán szembetaláltam magam egy olyan motorral, amitől elakadt a szavam, és kezdtem átértékelni a vágyaimat. Ez szépen elraktározódott az agyamban.

Majd decemberben, a karácsonyi ünnepek táján a ház ura a gép előtt ülvén egyszer csak szólt nekem - aki közben hősisesen vasalt (nem tartozik ide, de rendívüli módon utálom), hogy talált nekem egy motort. Megnéztem, beleszerettem.

A hirdetés szövege szerint a kereskedés az ünnepek alatt zárva van, nyitás majd január 5-én. Nagyszerű, addig más sem viszi el előlem... Felvettem a kapcsolatot a kereskedővel (pusztán csak 450 km-re van tőlem, mi az nekem!), leleveleztük, hogy január első-második hetében megyek, előleget is viszek. Több üzenetváltás után - ahol övé volt az utolsó, melyben leírta, hogy hogyan jutok el hozzá pontosan - január 9-én kocsiba vágtuk magunkat és 200EFt leendő előleggel nekivágtunk. Több órás autókázás után megérkeztünk, és mily' meglepő: pont nem volt ott a kereskedő. Sebaj, megvárjuk, a kollégái felhívták, hogy várják.

Megjött, fiatal, nyegle, beképzelt férfiféle. Bemutatkoztam, és mondtam, hogy ki vagyok. Míg vártunk rá volt lehetőségünk körülnézni a csillivilli szalonjában, ahol számos motor álldogált szépen, kategóriánként és típusonként csoportosítva. Volt három olyan, amit én is kinéztem magamnak, de azok el voltak különítve, ártábla sem volt rajtuk. Azt, amit én akartam megvenni nem láttam. Időközben rákerestem arra, amit a hirdetésben láttam, és mit látok? A hirdetést levették... Akkor még azt gondoltam, hogy miattam. Én balga. 

Tovább 21 komment

zabpelyhes kovászos házikenyér - UPDATE

2014/12/21. - írta: kekecke

Nem tehetek róla, nem tudok leállni... :)

Továbbra sem eszem kenyeret, csak hébe-hóba, de a sütését nagyon szeretem. Érezni, ahogy dolgozik a kovász, ahogy összeáll a tészta, egy élő organizmussal dolgozni és látni, hogy együttműködik veled szinte földönkívüli tapasztalás. ☺

Persze még mindig van, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy én szeretném, pedig mindent ugyanúgy csinálok, de talán pont ez a jó: még sohasem sikerült kétszer ugyanolyan ízű, állagú, külsejű kenyeret összehoznom.

Tovább Szólj hozzá!