Jobb, mint tintával papírra vetni. ;-)

Tények a házikenyérről

2015/09/06. - írta: kekecke

Már ezerféle bejegyzés született a kenyér házilagos elkészítéséről szerte az internet világában, így most csak a saját tapasztalataimra szorítkozom. Ezek megbízható adatok, többszöri kitapasztalás útján jutottam hozzájuk, és legutóbb már számításokat is végeztem.

Most nagyon odafigyeltem a hozzávalók kiszámítására, hogy pontos összeggel szolgálhassak, mibe is kerül egy otthon elkészített, ősi, hagyományos módon (értsd: kovászos, nem élesztős) kenyér. Nos, az eredmény engem is meglepett. Nem olcsóbb, mint a bolti. De ami emellett szól, az az összetétel pontos ismerete. Tudom, már sokan huhogtak emiatt, én is ezt teszem: a bolti kenyér tele van adalékanyagokkal, térfogatnövelőkkel, nem ismerjük a higiéniai körülményeket a sütödétől az otthonunkig vezető úton, stb.

Az én egy kilós egyszerű, fehér kenyerem bekerülési összege 259.60,- Ft. Sok? Lehet. A bolti átlagára 200,- Ft. Viszont az én kenyerem mindenféle különleges tárolási mód nélkül kibír egy hetet penészedés, ízvesztés, megromlás stb. nélkül. Bolti kenyérrel még nem volt ilyen tapasztalatom...

Íme a hozzávalók és a számításaim:

Előkészületként:

Kovász: (ennek készítéséről itt olvashatsz: házi kenyérsütés)

  • 1 dl mentes ásványvíz (34 Ft/l)
  • 12 dkg BL80-as kenyérliszt (Gyermelyi típusú: 200,- Ft/kg)

 

Kenyér:

  • a kész kovász (24 dkg)
  • 60 +10 dkg ugyanolyan BL80-as liszt (a plusz tíz deka a hajtogatásoknál és a végén a formázásnál kell, ennyit még felvesz a tészta)
  • 2 dl mentes ásványvíz
  • 7,5 g búzasikér (650,- Ft/500 g)
  • 0,5 dl olívaolaj (999,- Ft/l)
  • 18 g só (a legolcsóbb fajtából: 49,- Ft/kg)
  • 31 g cukor (200 Ft/kg)
  • áramfelhasználás (dagasztáshoz): 0,7 kWh
  • gázfelhasználás: 0,361 Mj
  • (maradt egy kis aludttejem itthon, abból is löttyintettem bele egy keveset, azt már nem számoltam hozzá. Ha az nincs, akkor talán kevesebb lisztet kell beletennem, tehát a végösszegtől csak kevesebb jöhet ki.)

 

A már ismert módon összeállítottam a kenyeret (amíg pihent, még a havi nagybevásárlást is megejtettük a ház urával, jól szórakoztunk), majd a szokott módon megsütöttem azt. Legközelebb az ilyen kisméretű kenyeret (nem szoktam egy kilóst sütni, a legkisebb is másfél kilós szokott lenni) kisebb cserépedényben fogom megsütni, ez most egy picit elterült, lehetett volna magasabb is, de nem panaszkodom, szép lett, és nagyon finom! Az utolsó képen azért olyan törődött szegényke, mert túl meleg volt még, amikor felvágtam.

egykilosfeher2.jpg egykilosfeher.jpg

egykilosfeher3.jpg

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkiselet.blog.hu/api/trackback/id/tr737764104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ghck 2015.09.06. 13:44:42

Oh, hát én ennél jóval egyszerűbb kenyeret sütök, és meg van őrülve érte a család..
150ml víz és 150g liszt a kovászhoz,
600g liszt, egy tk só és 300ml víz. Ebből csak a lisztnek van ára, 750g sima liszt legyen 100 forint. Kézzel dagasztom (15 perc), a gáz árát, ami 2Ft/MJ, talán hanyagoljuk el. OK, legyen 70 fillér.

Kb. 1150g-os kenyér lesz belőle, a kilóára tehát ~90 forint.

Úgyhogy az én házi kenyerem amellett, hogy finomabb a boltinál, még olcsóbb is.. ;)

funfun 2015.09.06. 14:16:22

Régen csináltam, de én se cifráztam túl. 80 dkg liszt, 20 dkg héjában főtt krumpli citromreszelőn a lisztbe reszelve, egy jó teáskanál só, 2 csomag szárított élesztő (bocs, én így csináltam), víz, amennyit felvett. Kelesztés, rámával kikent, magas oldalú tepsiben sütés. Volt, hogy szórtam a tésztába egy kevés majorannát, vagy tört rozmaringot, még finomabb lett.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 15:09:38

@ghck: ha kenyérlisztet használsz, a legolcsóbb 200,- Ft. A víznek és a sónak is van ára, nem terem csak úgy... :-)
A gépi dagasztás nekem kevesebb, mint 25 Ft, ennyit megér a kényelem.
Szerintem számolj utána. Több az, mint 90 Ft.

Alick 2015.09.06. 15:29:21

cukor..? aludttej..? nem elég, hogy a gyárit is mindenfélével pancsolják?

tlantos 2015.09.06. 15:39:39

Hat meg a f.szom fog ennyit tokolni.

75dkg liszt (kever ve finom + kenyer 1:2 aranyban), 1 ek cukor, 2-3kk so, fel kocka eleszto.
Osszekeverem, aztan arankent 5-6dl vizet hozzaadok. Dagasztom egy kicsit (max 10-15 perc), aztan kelesztem masfel orat.
Utana mehet a 250 fokra melegitett sutobe egy uvegedenybe lefedve fel orara. Utana fedo le, viz ala, es meg 20 perc.
Az eredmeny tokeletes. Az eredmeny legutobb pont 1111g lett.

acsa77 2015.09.06. 15:50:30

A "normál" lisztekből készült kenyerek sok tönkölylisztezés után már nem is nagyon ízlenek. Akármilyen jók is (francia liszt stb.). Talán a Piszkei hasonlít erre leginkább.

Ez olyan, mint amikor először eszi az ember rideg tartású állat húsát, tejét, tojását (nem feltétlenül ugyanattól az egytől :)).

Én is az egyszerű liszt+víz+só+élesztő/kovász kombinációkat pártolom. De felőlem szinte bármit bele lehet tenni.

A mostanság divatos kolbászos kiflit is már évek óta nyomjuk.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 16:01:32

@Alick: A cukor az erjedést segíti. Az aludttejtől lágyabb lesz a tészta (házitejből van).

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 16:07:29

@tlantos: ide is: NEM élesztős. Ez a lényeg. És nekem megéri a "tökölés"-t.

tlantos 2015.09.06. 16:52:21

@kekecke: es ki nem sz.rja le?
Nagoyn finom, es hazi. Azert talaltak ki az elesztot, mert lenyegeben ugyanaz, mint a kovasz, csak nincs ez a pocsoles vele.

Rwindx 2015.09.06. 17:16:55

Szerintem kissé túl van buzizva, ásványvíz, cukor meg ilyenekkel...

Én úgy csinálom 60dkg kenyérliszt, kb 1 ek só, nagyon kevés porélesztő (1/10-ed tasak), víz, hosszú (12 órás) kelesztés.

Ha komplexebb kenyeret akarok, akkor ebbe még teszek 10-15dkg használt malátát ami sörfőzés után marad, meg víz helyett joghurt savót ami görögjoghurt készítés után marad, magvakkal. Azt ennyi, a többi sztem felesleges.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 17:30:05

@tlantos: én nem teszem. Kérhetném, hogy némi kultúrát vigyél a közlendődbe?
Más ízű az élesztős késztermék.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 17:33:12

@Rwindx: és ez nincs "túlbuzizva"? (mi ez a szó egyébként?)
Ahogy olvasom, a tiédben is van víz és olyan összetevő, amit én pl. nem használnék.

Rwindx 2015.09.06. 17:46:13

@kekecke:
"túlbuzizva", azt jelenti olyan dolgok kerülnek bele ami nem igazán szükséges, meglátásom szerint nem feltétlenül lesz tőle jobb.

Nem látom be mitől lesz jobb a kenyér a cukortól, vagy csapvíz helyett ásványvíztől. Az olívaolajtól jobb lesz az íze az világos.

"tiédben is van víz és olyan összetevő, amit én pl. nem használnék. "
Az én alap kenyeremben liszt, víz, só, élesztő van. Ha ezekből valamit elhagysz, akkor abból nem igazán lesz (jó) kenyér. Hozzáteszem az ásványvíz is csak víz, a kovászban is élesztő van, csak éppen mindenféle vadélesztő a levegőből, nemesített helyett.

Amúgy nem meg akarom mondani hogy csináld a kenyered, ahhoz semmi közöm, a boltinál biztosan jobb, csak ha a költségre hegyezed ki a posztodat, akkor ez fontos lehet.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 18:00:28

@Rwindx: oké, értem.
Azért használok ásványvizet, mert a vezetékes vízben lévő klórt nem szereti a kovász. A mi vizünk emellett még vasas is.
A cukor pedig, mint már írtam az erjedést segíti.
Az élesztős kenyér teljesen más, mint a kovászos. Ezért nem használom már egyáltalán, a porított változatát sem.

gombakomba 2015.09.06. 18:14:20

1. Nem mindegy, hogy eleszto vagy kovasz. Mind a ketto lehet jo meg finom, de attol meg nem mindegy.
Az eleszto gombakbol all, melyek a szenhidrat elfogyasztasa soran szen-dioxidot termelnek, ez fujja fel a buborekokat.
A kovaszban valtozatos mikroflora van, mindig egyedi, az adott kornyezetre jellemzo. Kozuluk a legjelentosebbek a tejsavbakteriumok es az elesztogombak. Utobbiakrol feljebb mar irtam, elobbiek tejsavas erjedest produkalnak, ami nem csak a kenyer izere, hanem texturajara is hatassal van. Tobbek kozott ez a tejsavas kozeg roncsolja a glutent is, a kenyeret konnyebben emeszthetove teszi.

2. Cukor. A cukor az elesztogombaknak szolgal gyors taplalekul, gyors szaporodasukat segiti elo addig, amig mar kepesek hozzaferni a kemenyitobol szarmazo cukorhoz. Merthogy a gabona kemenyitojet is eloszor egyszeru cukrokra bontjak.
Tehat a cukor a gyorsabb kelest segiti elo. Izles es sietseg dolga, hogy hasznalja-e az ember.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.06. 18:21:23

@gombakomba: köszönöm.
Annyit még hozzátennék, hogy a hozzáadott cukor némiképp ellensúlyozza a tejsavas erjedés savanykás ízét, de el nem veszi azt. :-)

ghck 2015.09.07. 13:37:26

@kekecke:
"ha kenyérlisztet használsz, a legolcsóbb 200,- Ft"
Írtam, hogy sima liszt...

"A víznek és a sónak is van ára, nem terem csak úgy..."
Igen, a tiszta víz 7 Ft, a só 1 Ft.

"A gépi dagasztás nekem kevesebb, mint 25 Ft, ennyit megér a kényelem."
Ja, utána meg lemész a gymbe, hogy kielégítsd a mozgásigényedet... ;)

"Szerintem számolj utána. Több az, mint 90 Ft."
Nem több.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.07. 15:51:30

@ghck: nem erósséged a matek...
A legolcsóbb gagyi finomliszt 179,- Ft.
Ebből 75 dkg 134.25,- Ft.
Az edzőtermet a cég fizeti, köszönöm kitüntető érdeklődésedet.

ghck 2015.09.09. 00:11:22

@kekecke:
Figyelj, szerintem nagyot fogsz csalódni, de ma éppen voltam a lidl-ben... 95 a liszt.

kepfeltoltes.hu/150909/image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ennyire drága helyen laksz?

Rwindx 2015.09.10. 19:07:45

@kekecke: jó, ha a csapvíz alkalmatlan, akkor értem hogy kerülöd.
De a cukorral nem tudsz meggyőzni :) főleg mert nem cukorra kellene szoktatni az élesztőt, hanem a keményítő elbontására.

A gyorskelesztésű (1-2óra) kenyereket én sem szeretem, mert abban valóban érezni az élesztő ízét, viszont ahogy fentebb írtam én 12, (vagy néha 14) órás kelesztéssel készítem a kenyereimet, abban nem érezhető, ráadásul az is kicsit savanyodik ezidő alatt, a a kovászhoz hasonlóan.

A lisztárhoz hozzászólva én is most a héten kivételesen finomlisztet vettem mert az Aldiban nem volt más, nem tudom pontosan mennyi volt, de valahol 90 és 100 között.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.10. 20:30:37

@Rwindx: én nem finomlisztből készítem a kenyeret, hanem kenyérlisztből - mint már írtam is. Azt pedig nem lehet kis hálózatokban kapni, és többe is kerül, mint a sima liszt (BL55).
A cukor - mint már más is írta - némiképp gyorsítja a kelesztést és elvesz a kovász savanykás ízéből, plusz hozzátesz a késztermékéhez. Javaslom próbáld ki, Te sem fogsz utána akármilyen alapanyagot használni.

Rwindx 2015.09.11. 00:22:58

Én kenyérsütés területén már nagyon sok mindent kipróbáltam :D köztük a kovásznevelgetést is a cukrozást is gyorskelesztésűeknél, a bakancslistámon már csak egy fatüzelésű kemence van :)

Nekem nem is cél a gyorsítás, szóval ebbe a változatban duplán kár lenne.

Minden módszer közül nekem az általam jelenleg használt hosszúkelesztésű, dagasztás nélküli kenyér jött be leginkább. A legkevesebb meló és a legfinomabb, leggusztább eredmény.

Általában én is BL80-at használok, de épp nem jutottam hozzá és vendégeket vártam másnap. Az is gyakran beszerezhető 150ft környéken hiperekben, de valóban, kis boltokban én sem nagyon láttam még.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.11. 07:32:07

@Rwindx: egy darabig én is DNK-ztam, de úgy vettem észre, hogy ez a kenyér inkább hasonlít egy szivacsra. Kovásszal is csinálom hébe-hóba, ha nincs időm "igazit" gyártani. Ízre nem, csak állagra tér el tőle, de én pl. a DNK-t találom macerásabbnak, már ami a maszatolást illeti. ;-)

Rwindx 2015.09.11. 13:37:54

@kekecke:
Én kicsit fejlesztgettem a DNK-t az évek alatt, hogy ne járjon akkora maszatolással. Én imádom a lyukacsos lágy belsőt a ropogós héjjal, az olasz sógorom is eszméletlen mennyiséget tud elpusztítani belőle :)

Az utolsó előtti változat már teljesen "tiszta", nincs liszten forgatás, pihentetés, hanem a kelesztőből egyből megy a forró sütőedénybe.
Perpillanat gyökérkenyér jellegű kenyereket csinálok, ezeknél sajna a lisztezés nem úszható meg :(

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2015.09.13. 15:39:00

@Rwindx: én szeretem megformázni a kenyeret, cipót, stb. Tudod, a klasszikus vekni forma. :-) A DNK-val azt nem lehet. De az a ciabatta készítésénél tökéletes!
Öregtészta, gyökérkenyér: pipa. Maradok a mostani technológiánál. ;-)