Jobb, mint tintával papírra vetni. ;-)

Kovászos Kalács

2017/10/18. - írta: kekecke

Így, nagybetűvel: Kalács. Mivel oly sok kísérletezés, utánaolvasás, kutakodás után úgy vélem, megtaláltam azt a receptet, amit bárhogyan variálva mindig remek végeredményt kaphatok. Sokat segített a Péklány, szeretem az írásait és ugyanazt a szenvedélyt, ahogy szereti a tésztát. 

Sajnos a sütőm betegeskedik, muszáj leszek venni egy újat, de akkor már olyat, amivel valóban mesterműveket lehet alkotni. A légkeveréses funkció a minimum. :)

A szüret idején már motoszkált bennem a gondolat, hogy kellene valamit kezdeni a szőlővel, mert amennyit kaptam, úgysem tudom mindet befalni. :) Így ugrott be, hogy mi lenne, ha a kovászt szőlővel gazdagítanám? Korábban (néhány éve) már próbálkoztam báziskovásszal kalácsot sütni, hát, mit ne mondjak: nem fogadnék vele vendégeket. De mindig ott volt bennem, hogy az élesztő megjelenése előtt is voltak finom, foszlós kalácsok...! Így eldöntöttem, hogy próbát teszek. Musttal felújítottam az immár több, mint három éves kovászomat (nem tett neki rosszat, sőt!), megfeleztem, és a másik felét víz helyett csak musttal hígítottam, de maradtam a teljes kiőrlésű lisztnél. Morzsoltam bele egy olyan kisebb fürtnyi szőlőt, összekevertem, és lesz-ami-lesz alapon vártam. Nem volt miért aggódnom: a kovász tette a dolgát. Szépen emelkedett, isteni illata volt, nyoma sem volt a savanykás kovász szagnak. Igyekeztem mérni, de mint ahogy azt tudni lehet rólam, nemigen szoktam, talán csak a végeredményt. A felhasználásra kerülő kovász 38 dkg volt. 

dsc_1079.JPG

A képen láthatók az összetevők, amiket használtam. Van egy kakukktojás is: a kenyérhez való kovász van az üvegtálban. 

Tehát a hozzávalók: 

  • 38 dkg kovász (miért nem 40 már akkor?)
  • 10 dkg VAJ (nem margarin, nem olaj: VAJ!) olvasztva
  • két tojás +1
  • kb. 60 dkg liszt (50-el indultam, de túl lágy volt a tészta) vegyesen: fele-fele extra finom sülteményliszt és BL55-ös
  • 3,5 dl langyos tej (nálam csak házi jöhet szóba!)
  • két csomag vaníliáscukor
  • egy fél evőkanálnyi só
  • 10 dkg cukor 

Összeállítás: 

A langyos tejben feloldottam a kovászt, a mikróban megolvasztottam a vajat. Majd alaposan kisikáltam a mikrót és kezdtem elölről, mivel a vaj felrobbant a mikróban. Sebaj, úgyis tervben volt a mikró alapos takarítása. 

Második próbálkozásra már gond nélkül volt olvasztott vajam. Amíg ezzel foglalatoskodtam, a géppel kikevertettem a kovászt, majd kb. 20 percig pihentettem. Ezt követően minden kalács-hozzávalót belegóráltam a gépbe és alaposan kidagasztattam a tésztát. Míg a gép dolgozott eszembe jutott, hogy van egy fél citrom a hűtőben, gyönyörű sárga héjjal, mi lenne ha...? Belereszeltem a héját, isteni illata lett. 

Kb. 20 perc dagasztás után tálba borítottam, fél óránként áthajtogattam, összesen hatszor. Imádtam az állagát és az illatát!

dsc_1080.JPG

Ebben az állapotban hagytam még fél órát, majd lisztezett felületen kettévettem, azokat egyenként négybe, négyes fonással megfontam, tepsikbe tettem, lekentem őket tojással, és mentek pihenni a hűtőbe egy éjszakára. 

dsc_1081.JPG

Tekintettel arra, hogy nem vagyok ügyes négyes fonásban, ezek szerintem gyönyörűek lettek. :)

Másnap reggel alaposan felfűtöttem a sütőt - gondoltam én. Közben még egyszer letojásoztam a kalácsokat. De sajnos annyira haldoklik a sütőm, hogy szinte csak takarékon megy, még szerencse, hogy van pizzakövem, nagyban segített a kárenyhítésben. Sokkal nagyobbra kellett volna feljönnie (az elsőn látszik is, hogy igyekezett), dehát a hőmennyiség nem volt elég. Mindenesetre a végtermék íze feledtette a nem tökéletes külsőt:

 dsc_1082.JPG

Így néztek ki, nem tartott sokáig. :)

dsc_1083.JPG

Ha közelről nézzük, látszanak a citromszálak, és itt-ott feltűnik egy-két szőlőszem is, ami átpottyant a kovászból. Isteni finom! Az egyiket ajándékba sütöttem, a másikat a kolléganőimnek, nekem sajnos nem sok maradt. Imádták! :)

 dsc_1084.JPG

Címkék: kalács kovász
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkiselet.blog.hu/api/trackback/id/tr8913015340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.