Jobb, mint tintával papírra vetni. ;-)

Kerítéscsere

2019/05/13. - írta: kekecke

Én kis balga, arra gondoltam, hogy a tavaly kapott prémiumomat kerítéscserére fogom költeni. Nyilván tudtam, hogy ez majd csak idén lesz kivitelezve, de még tavalyi áron szerettem volna hozzájutni az anyaghoz (famintás trapézlemez), ezért szépen lefotóztam a kerítésemet, pontosan beméreteztem és elmentem a sokak által javasolt gyártóhoz. Ők megnézték, újraszámolták az általam megadott méretek alapján és mondtak egy összeget (meglehetősen barátságosat, tegyük hozzá). Kifizettem, de mondtam, hogy majd csak jövőre (tehát idén) kellene, de még tavalyi árakon. Mondták, hogy semmi akadálya, szóljak pár nappal előtte, hogy mikorra gyártsák le. Gondoltam, hogy tavasszal azért már csak esedékes lenne, ezért április első hetére időzítettem: kivettem egy hét szabadságot, hogy jelen lehessek, segíthessek (szegény ember vízzel főz - inkább én dolgozom, semmint még egy napszámost fizessek). 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Kenyérgondok

2018/12/10. - írta: kekecke

a "gluténszerkezet-mentes" kenyér

Immáron több, mint négy éve sütök kovásszal kenyeret; és mint mások, én is végigmentem a fejlődési folyamaton, aminek gyanítom, sosem lesz vége. Olvastam hazai (gyér a felhozatal) és külföldi cikkeket, könyveket, kivonatokat. Nézegettem videókat, képes magyarázatokat. Kísérleteztem (és még most is) én is. Követtem blogokat, írásokat. Így találtam rá egy itthoni bloggerre, aki virtuális pékséget és egy facebook csoportot is üzemeltet. Tetszenek az írásai, némelyikhez hozzá is szóltam. Meghívott a zárt csoportjába. Már tagja vagyok egy hasonló csoportnak a facebookon, de az inkább képek posztolgatásra, receptek csereberélése van használva, semmit műhelymunkának. Így örömmel csatlakoztam a másikhoz, ahol nem csak önjelölt, de valódi pékek is vannak; a csoportban meglepő módon rengeteg férfival! Eleinte csak nézelődtem, okultam, majd kezdtem én is posztolgatni. 

Olvasgatván a bejegyzéseket feltűnt, hogy mennyire rajonganak a nagy lukú kenyérért a többiek. Gondoltam, akkor beállok én is a sorba. Figyeltem a technológiát, és sikerült nagy lukú kenyeret gyártanom, húúúú, de büszke is voltam magamra! Főleg, amikor kiderült, hogy a többieknek ez nem nagyon megy - mindenki ilyet szeretne, de csak keveseknek jön össze. Viszont azok, akiknek sütök, nem annyira rajongtak érte - nem jó szendvics alapanyag, nem lehet megkenni ugyanis. Így felhagytam vele - gondoltam én. De az utóbbi jónéhány sütésem mégis nagy lukakat eredményezett, holott mindent ugyanúgy csináltam, mint azelőtt. Szándékosan elhagytam azt a lépést, aminek a nagy bubikat kéne okoznia. De mégis jöttek. Így gondoltam, hogy akkor segítséget kérek a tapasztaltabbaktól. Már eleve rosszul indult, mert feltettem a kérdést, hogy mit tegyek, hogy ne legyenek nagy lukúak a kenyereim, de ezt mások gúnyosan kezelték le (mint utóbb kiderült: azt hitték, hogy felvágok, viccelek). Kissé berágtam erre a válaszra: "akkor vegyél bolti csomagolt szendvicskenyeret". No, mindegy. Kaptam jó tanácsokat, amikor is bejelentkezett egy népszerű posztoló, aki látni akarta az állítólagos nagy lukakat. Jogos volt, de a stílus miatt hasonló módon válaszoltam, hagytam, hogy kikeresse az előző napi posztolásomat, ahol egy olyan kép volt, ahol a kenyér meg volt vágva, de nem a legjobb minőségben - nem vagyok valami nagy fotós, ráadásul a kenyér nem az enyém volt, ajándékba ment, így több kép nem is készülhetett róla. 

Tovább Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás sokadik, és tutira nem befejező rész

2018/11/05. - írta: kekecke

Rég jöttem már a saját blogomba, pedig sokan kérdeznek, hogy "mi van a házzal? Mikor folytatod már a blogot?" stb. De csak olyankor érzem szükségét az írásnak, ha tényleg van is miről beszámolni. Hát, most van. Még nyáron beleültette a bogarat a fülembe az a jóember, aki a betonozást-parkettázás csinálta nálam, mert még ő is (pedig elég egyszerű ember) borzalmasnak találta a házam színét. Mi tagadás, tényleg az. A legenyhébb vélemény, hogy cigányos. Volt ott mindenféle szín: mélybordó lábazat, égkék falszín, rozsdabarna betét, és elválasztásnak mustársárga (vagy okker, ha az úgy jobban tetszik). Valami pusztulat. 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás/átépítés: befejező rész

2018/09/06. - írta: kekecke

végre minden kész lett

Már nagyon vártam, hogy befejezhessem az életemnek eme történését, illetve annak dokumentálását. Már csak azért is, mert igen sokan kértétek, hogy írjam már meg! :) Hát, legyen...

A bejárati ajtóm átalakításánál hagytam abba, de az összmunkához képest ez semmiség volt. A végére ugyanis már nagyon elfogyott a lendület - minden értelemben. Az enyém is, a segítőimé is, és nem utolsósorban az erre szánt keret is már régesrég elszublimált. 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás: negyedik rész

2018/07/02. - írta: kekecke

saját munka

Sokáig nem jelentkeztem, ugye? :) 

Sajnos a kezdeti lendület megkopni látszott. A drága barátom, aki mindig jött, hogy kihúzzon a szorult helyzetemből, két hétig - mondjuk úgy, hogy családi okok miatt - elmaradt. Én meg már a kefét ettem: borzasztó úgy élni, hogy lassan már arra sem emléxem, hogy mit hová tettem, továbbra sem tudok itthon főzni és fürdőszobai teendőket végezni, ha értitek, mire gondolok. Szerencsére a záróizmaim kellőképpen edzettek, de vannak reggelek, amikor KV-t sem merek inni. :) Fürödni-mosni-főzni továbbra is a volt pasimnál van szerencsém, tulajdonképpen mindketten jól járunk ezzel, de azért végre már a sajátomban szeretném. 

Most éppen a konyha-előszoba faljavítása-festése van folyamatban, majd most hétvégén oda is le lesz téve a padló, és akkor már végre végleges helyükre kerülhetnek a bútorok, konyhai gépek: és végre tudnék főzni, a mosogatógép meg úgyis melegíti magának a vizet. A fürdőszoba ezután következik, és ha az kész: akkor tényleg minden kész, már csak a kertrendezés maradna hátra. 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás - harmadik rész

2018/06/11. - írta: kekecke

konkrét átépítés - a kezdet

Ott hagytam abba, hogy a két lakószoba le lett parkettázva. Erről tényleg csinálok majd képeket, mert érdemes, nagyon szép lett. Persze minden viszonylagos, de az előző állapotokhoz és a pénztárcámhoz képes mindenképp látványosra sikeredett. 

Következik a fürdőszoba-konyha kialakítása. Mint korábban említettem vala, ez egy öreg ház, idős - már elhunyt - tulajdonossal, akinek a higiénia és a főzés nem lehettek fő szempontok az életében. A fürdőszobában a WC-t ezer százalék nem használta (az öblítés ugyanis nem volt megoldva - az erre kialakított karos csapból alig-alig jött víz), de a két négyzetméteres konyharész (ami a fürdőszobából volt leválasztva) sem a nagy lakomákat sugallta. 

Mivel én igazi fürdőszobát akarok, amihez már szinte mindent meg is vettem, már ami a burkolást illeti, ezért szerelni kell, nem keveset. A bojlert át kell helyezni, új konnektorok kellenek, a régi horganyzott vízcsöveket ki akarom cseréltetni falon belülire, több gépem lesz, ami több szennyvíz elvezetést jelent, stb. 

Tovább
Címkék: DIY Solar-D
Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás - második rész

2018/06/03. - írta: kekecke

avagy hogyan vettek palira - másodszor is

Ott hagytuk abba, hogy jön a parkettás. Na, az eddigiekhez képest ő volt az egyetlen, aki valóban tartotta is a szavát: időre jött, pontosan, tisztán és szépen dolgozott. Természetesen a fal és a padló állapota adott fejvakarásra okot, itt-ott emiatt eltértünk a tervtől, de a végén sikerült. Ilyen volt előtte: 

dsc_1232.JPG

Érdemes alaposan megnézni a régi hajópadló állapotát. A borzalmas jelző nem teljesen írja le. Nem értem, hogy az előző lakó(k) hogy tudtak így itt élni... 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Házvásárlás - felújítás

2018/05/17. - írta: kekecke

Mint a facebook oldalamom már írtam, itt fogok részletesebben beszámolni a házvásárlásomat követő felújításról-átalakításról, akár tanulságképpen is. 

Némi összefoglalót az előzményekről: 

Tavaly albérletbe kényszerültem egy élethelyzeti krízist követően (erről bővebben itt olvashatsz: albérletbe kerülés), de arról a kis házikóról fél éven belül kiderült, hogy lakhatásra alkalmatlan. A kombikazán inkább nem működött, mint igen, a tél hidegebb részén 12-16 fok volt a házban, a falak penészedtek, nagy darabokban omlottak, a tulaj nem volt hajlandó semmit javítani, a kerítés csak ott nem volt lyukas, ahol nem akartam, a kutyák állandóan csavarogtak, kárt okoztak, már fenyegettek miattuk, a tulaj akkor jött-ment, amikor ő akart, stb. Szóval, lépnem kellett, de már ennyi idősen nem akartam újra albérletbe menni, máshoz alkalmazkodni. A környéket, a falut, a csendet-nyugalmat megkedveltem, így maradni akartam. Megnéztem számos eladó ingatlant, voltak hajmeresztő kínálatok-árak. Végül sikerült egy 1965-ben épült vályogházat megvennem hatalmas kerttel. Annak tudatában tettem, hogy tudtam, hogy a konyha és a fürdőszoba jelenlegi állapotában használhatatlan. 

Tovább
Címkék: DIY
Szólj hozzá!

Állatszeretet - állatvédelem?

2017/10/26. - írta: kekecke

Aki ismer tudja rólam, hogy fanatikusan szeretem a négylábúakat. Kutya, macska, ló, kecske, birka, bármi. Egész felnőtt életemben tartottam kutyát, macskát, külön-külön is, de főként egyszerre. A jelenlegi lakhelyem kiválasztásának is fő szempontja volt az állattartás lehetősége. Egy cicával és kutyával költöztem, hamarosan három cica lett (hoztam a többi családtagot is, ahogy már korábban írtam). 

Másfél hete történt, hogy egy éjszaka arra jöttem haza, hogy egy idegen kutya van az udvaromban. Első gondolatom nyilván az volt, hogy "te hogy kerülsz ide, ki vagy te?!", illetve az, hogy elzavarom. De első pillantással levett a lábamról. Kedves, barátságos fiatalnak látszó kutyus volt. És még másnap is, amikor lehetőségem volt jobban szemügyre venni. Az enyém jól elvolt vele, egyedül enni nem hagyta, így külön kellett őket etetnem. 

Tovább Szólj hozzá!

Kovászos Kalács

2017/10/18. - írta: kekecke

Így, nagybetűvel: Kalács. Mivel oly sok kísérletezés, utánaolvasás, kutakodás után úgy vélem, megtaláltam azt a receptet, amit bárhogyan variálva mindig remek végeredményt kaphatok. Sokat segített a Péklány, szeretem az írásait és ugyanazt a szenvedélyt, ahogy szereti a tésztát. 

Sajnos a sütőm betegeskedik, muszáj leszek venni egy újat, de akkor már olyat, amivel valóban mesterműveket lehet alkotni. A légkeveréses funkció a minimum. :)

Tovább
Címkék: kalács kovász
Szólj hozzá!

Újrakezdés

2017/07/02. - írta: kekecke

Történt, hogy megszüntettem az eddigi életemet - a 9 éve tartó nem boldog kapcsolatomat. Na jó, nem a teljes kilenc év volt boldogtalan (ki lenne olyan hülye ennyi ideig benne ragadni?!), csak mondjuk az utolsó 3-4 év. Tudom, az is hosszú. De mivel kiszolgáltatott helyzetben voltam (nem volt hová mennem), így próbáltam még húzni, ameddig lehet. Nem hárítok a felelősséget: én is hibás voltam. De mivel az én bőrömre ment a vásár, így nekem kellett lépnem. 

Tovább
Címkék: ezmegaz
Szólj hozzá!

"Rozmár" kenyér

2017/05/14. - írta: kekecke

Örökké elégedetlen vagyok a kenyérkölteményeimmel. Még akkor is, ha mások ódákat zengenek róluk. Ennek oka lehet persze az is, hogy szebbnél szebb házi kenyereket látok a neten. A múlt hétvégén (amikor a lányomék itt jártak) nem tudtam aludni, és éjszaka a neten szörföztem, amikor sokadjára szembe találtam magam a pizzakővel. Most alaposabban megnéztem magamnak, átolvastam az ajánlót, a hozzászólásokat, és szombat éjjel háromnegyed tizenkettőkor meg is rendeltem. A kő szerdán meg is érkezett. Erről az oldalról rendeltem: http://www.igazipizza.hu/

Közben telefonon is beszéltem a cég tulajdonosával: Nagy Zoltánnal, nagyon segítőkész fiatalember, jó tanácsokat adott.

Tovább
Szólj hozzá!

Fokhagymás minibagette és aludttejes kenyér

2017/05/06. - írta: kekecke

A hétvégén meglátogatott a lányom - elvégre anyáknapi hétvége van. :) A barátja ma érkezik, így kicsit jobban odatettem magam a pékáru készítésekor. Jó sok tésztát csináltam, hogy biztosan legyen alapanyag. Mivel a héten szabin voltam, így szépen, kényelmesen, kapkodás nélkül készülhettem elő. Sok házitejem volt itthon, így egy olyan bő 3 dl-nyi tejet beáldoztam aludttejnek, amit már eleve a kenyérhez szántam.

Tovább Szólj hozzá!

Bagett házilag

2016/11/17. - írta: kekecke


Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy a különböző kenyereim mellé azért sütnék hagyományos péksüteményeket is, mint kifli, zsemle, bagett, stb. 

A kiflik-zsemlék meg is voltak, az nem volt akkora kihívás. De a bagett! Na, az aztán igen. Kezdem sejteni, hogy miért kell ezért a kenyérféleségért többet fizetni, van vele rendesen. Kicsit lapozgattam a neten, és mint sokan mások, én is rátaláltam David Lebovitzra (később még szóba kerül). 

Tovább
Címkék: kovász bagett
Szólj hozzá!

Tartine-féle kenyér képekkel és videókkal

2016/04/03. - írta: kekecke

Minél több kenyeret sütök, és minél többen kóstolják, annál többen dicsérik is, én mégis tovább akarom fejleszteni a tudományomat. Nemrégiben találtam rá Chad Robertsonra és az ő technikájára. Az említett fiatalember sztárnak számít az Egyesült Államokban és néhány európai országban. Nagyon fiatal, nagyon szenvedélyes pék, aki megszállott szerelemmel beszél a kovászos kenyérről. Nem tudtam neki ellenállni. Olvastam róla cikkeket, beleolvastam a könyvébe, számtalan videót megnéztem a kenyereivel kapcsolatban, és rájöttem: EZ AZ!!!! Ezt kerestem mindig is!

Szó se róla, a kenyereim világbajnokok, de valahogy úgy éreztem, hogy lehetne ezt még jobban is csinálni házi körülmények között. Ugyanis nagyobb beruházást nem szeretnék eszközölni a kenyérsütéshez (még). És lássuk be, elég drága hobbi lenne, ha mindent szabályosan szeretnék csinálni. Vegyük például a kemencét, vagy akár csak egy profi gőzbelövellős sütőt. Horror ár. Vagy akár a kenyérvető kosarakat (szakajtó) - Chad kenyértésztái lágyak, meg kell őket támasztani. Képesek több ezer forintot elkérni egy darabért! Most komolyan: ezt hogy?! És még sorolhatnám. Ezért sok kutakodás, kísérletezés után sikerült rátalálnom arra a technológiára, ami házi körülmények között is a híres Tartine Bread-et szüli meg.

Tovább Szólj hozzá!

Csomagrendelésem kálváriája

2016/03/10. - írta: kekecke

Valamiért nálam sosem mennek egyszerűen a dolgok.... A motoros szezon közeledtével - ami tulajdonképpen már itt is van - úgy döntöttem, hogy beújítok egy új dzsekit (a régi már kicsit avíttas, a bélését cserélni kéne, de nem is tetszik már annyira, meg különben is), így feltúrtam a netet, hogy hol találok ár-érték arányban olyat, ami nekem is tetszik. És ez a jó öreg ebay volt.

Meg is rendeltem, a termék az Egyesült Királyságból jött (szofisztikáltaknak UK, a kevésbé szofisztikáltaknak Anglia), 11-14 napos szállítási határidővel, nyomkövetéssel. Február 25-én vásároltam, március 7 és 10 között kellett volna megérkeznie.

Tovább 1 komment

Kapkodós kenyér

2016/02/29. - írta: kekecke

Úgy tűnik, hogy a blogom önálló életet él. Én nem gasztroblognak vagy kenyérsütős blognak szántam, de ez lett belőle. Azért próbálkozom kitörni belőle. :)

Minden hétvégén sütök egy vagy két vekni kenyeret, attól függően, hogy mennyi kedvem van, vagy mennyire van szükség. Az elmúlt néhány hétben egymás után többet is sütöttem, mert vittem pl. ajándékba. Azok nyilván "túl lettek buzizva" - az egyik olvasóm írta, és nagyon tetszik, azóta használom, bár ő nyilván nem poénnak, hanem kritikának szánta, de sebaj -, de itthonra azért nem cifrázom túl. Sima fehér kenyeret gondoltam sütni és mellé még lángost is.

Tovább Szólj hozzá!

Fűben-fában orvosság

2015/12/13. - írta: kekecke

Sloe Gin, avagy kökénylikőr

Valamikor a múltban, az influenzajárvány idején engem is elért a kórság. Eleinte csak egyszerű meghűlésként kezdődött, kicsit fájt a torkom. A torokfájás rémes dolog, aludni sem tudok tőle, gondolom, ezzel mások is így vannak. Az uram azért úgy gondolta, hogy éljünk társadalmi életet, és elmentünk meglátogatni egy kedves angol házaspárt. Mivel kedvelem őket, ezért erőt vettem magamon és csatlakoztam. A háziasszony látta, hogy nem vagyok teljesen jól, így megkínált egy igen finom likőrrel, amiről esküdözött, hogy ez kihajtja belőlem a kórságot.

Nos, nem tette, de mindenképpen enyhítette. És a későbbiekben is valahányszor megfájdult a torkom, már vettem is elő a flaskát, hogy csírájában elfojtsam a kórságot. Mondjuk van annyira finom, hogy simán alkoholista lehetnék, ha lenne rá pénzem, ugyanis az alapanyagok azért elég sokba kerülnek.... Judit (a háziasszony) elárulta a receptet, így tavaly már csináltam is, mindjárt két üveggel. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam, most közkincsé teszem az elkészítését (nem egy nagy ördöngösség). Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt korábban kellene elkezdeni csinálni, mert karácsonyra kellene készre érnie az ízeknek. Hát, az enyém idén nem lesz jó karácsonyra, de a tavalyiból azért még mentettem meg... ;)

Tovább Szólj hozzá!

Búcsúajándék kenyér - ünnepi kivitel

2015/11/09. - írta: kekecke

Történt, hogy nemrégiben munkahelyet váltottam. Kell ez is. Történt az is, hogy az az ember, aki mellett betanultam, megismertem a csoport munkáját viszont váltott. Nagyon sajnálom, mert igazán megszerettem. Mivel tudott róla, hogy sütök, célozgatott rá, hogy tudna örülni egy házikenyérnek... :) Én pedig úgy döntöttem, hogy a legjobb alkalom erre a búcsúja lesz. Nos, a munkahelyi búcsú sajnos már megvolt, de mivel én hétköznap nem tudok sütni - idő híján -, ezért kicsit elcsúsztatva ma adom neki oda. A kenyérsütést direkt tegnap késő estére időzítettem, hogy minél tovább friss maradjon, amikor átadom. 

A hozzávalókat kvázi megdupláztam, mert itthonra is csak kell azért kenyér... :) Mondhatni csúcsra járattam szegény gépecskémet a dagasztással, de a csuklóm is megérezte a munkát, volt súlya a tésztának (2,4 kg nyersen). 

Tovább Szólj hozzá!

Hagymás pogácsa - igen, kovásszal

2015/10/25. - írta: kekecke

Ahogy az imént ígértem, jöjjön most az én hagymás pogim. Az eredeti recept alapján évek óta sütöm ezt a fajta pogácsát, most próbáltam ki kovásszal is. Az eredeti receptet itt találjátok (köszi Limara): http://www.limarapeksege.hu/2009/11/hagymas-pogacsa.html

A pogi apropóját a munkahelyem adta. Nálunk ugyanis az a szokás, hogy amikor valaki elmegy tőlünk, akkor illően elbúcsúztatjuk, egy munkahelyi reggeli keretében, amikor is a lányok hozzák a szilárd- és a fiúk a folyékony élelmiszert. És én nem akartam most édeset sütni (nem igazán szeretek édességet sütni - enni annál inkább :)).

Tovább Szólj hozzá!

Tények a házikenyérről

2015/09/06. - írta: kekecke

Már ezerféle bejegyzés született a kenyér házilagos elkészítéséről szerte az internet világában, így most csak a saját tapasztalataimra szorítkozom. Ezek megbízható adatok, többszöri kitapasztalás útján jutottam hozzájuk, és legutóbb már számításokat is végeztem.

Most nagyon odafigyeltem a hozzávalók kiszámítására, hogy pontos összeggel szolgálhassak, mibe is kerül egy otthon elkészített, ősi, hagyományos módon (értsd: kovászos, nem élesztős) kenyér. Nos, az eredmény engem is meglepett. Nem olcsóbb, mint a bolti. De ami emellett szól, az az összetétel pontos ismerete. Tudom, már sokan huhogtak emiatt, én is ezt teszem: a bolti kenyér tele van adalékanyagokkal, térfogatnövelőkkel, nem ismerjük a higiéniai körülményeket a sütödétől az otthonunkig vezető úton, stb.

Tovább 27 komment

Kovászos dagasztás nélküli kenyér

2015/05/28. - írta: kekecke

Ismét egy kenyérrecept jön, naná! De hát mit csináljak, ha ez az egyik hobbim.

Mostanában időszűkében szenvedek, ezért kissé nehezebben veszem rá magam, hogy kenyeret süssek, így a ház ura kénytelen volt boltit enni. De mivel egy lapon sem lehet a két kenyeret - a saját házisütésűmet és a boltit - emlegetni, így nekiduráltam magam, és szakítottam időt a sütésre - kis csavarral. Korábban (évekkel ezelőtt) én is lázba jöttem a new yorki pék pofonegyszerű dagasztás nélküli kenyerétől, így úgy gondoltam, visszatérek ehhez, de továbbra is csak kovásszal vagyok hajlandó dolgozni. Szerencsém van, mert az időjárás is nekem kedvez, a kovász alig pár óra alatt szépen megkel, így rövidíthetem a készítésre fordított időt, és megspórolom az olajos dagasztás plusz a hajtogatások idejét, a ráfordított munkát.

Tovább
Szólj hozzá!

Pénzügyi Békéltető Testület

2015/05/23. - írta: kekecke

avagy Isten áldja Matolcsyt (ja, inkább mégsem)

Előre figyelmeztetek mindenkit: hosszú lesz. De ahhoz, hogy érthető legyek részleteznem kell az előzményeket is. 

Mint ismeretes, megvettem életem eddigi legnagyobb motorját. Érdemes elolvasni, mert így nem kell nagyon bő lére engednem: előzmények

Tovább 1 komment