Ahogy korábban is ígértem, jöjjön hát az én házisonkával töltött kovászos házikenyerem.
A kezdeti lépések ugyanazok: kovász etetése (báziskovásszal csináltam, mert itt a sonka íze kell, hogy domináljon, legyen a "kabát" semleges), de most sűrűbbre csináltam, mert sok kellett, és nincs nagyobb befőttesüvegem, így is kimászott másnap reggelre. ☺
Az éjszaka eltelte után a kenyér összeállítása a korábbiak szerint (ebbe is került aludttej, úgy 3 dl, és 25 dkg-nyi teljes kiőrlésű liszt), majd kelesztés. Következő nap (vagyis ma ☺) készre csináltam. Először kinyújtottam a kenyeret (mint látszik, két kiló lett a nyers tészta, egy félkilónyit lecsíptem belőle, kis cipó kerekedett a végére, az utolsó előtti képen látható is). Közben az előző nap megfőzött házisonkát (saját disznóból, házilag bükkfával füstölve) lecsöpögtettem, papírral leszárítottam (ami fontos, mert ha nedves marad a sonka, a tészta "lemászik" róla, üreges lesz, nem szép. És persze a sonkával együtt főztem meg a tojásokat is, elvégre a húsvét nem igazi főtt tojás nélkül, ugye? ;-)
Míg előkészítettem a kenyeret, és közben szokás szerint maximum hőfokon melegedett a sütő a mázas kerámiaedénnyel együtt, 30 percig.
A főtt sonkadarabokat (ha van egyben, még kényelmesebb) szorosan egymáshoz téve a kenyértésztára halmoztam, majd alul-felül-oldalról felhajtogattam, sütőpapírra átemeltem úgy, hogy a hajtogatott oldala legyen alul. A tetejét finoman bemetszettem (most nem olyan mélyen, mint ahogy máskor szoktam, ügyelve, hogy ne vágjak egészen a húsig). A 30 perc letelte után óvatosan papírostul átemeltem az edénybe, megspricceltem vízzel, a sütőt begőzöltem, majd a fedett edényt betettem a sütőbe, 20 percre, még mindig maximum hőfokon. Húsz perc után mérsékeltem a hőt, tovább sütöttem, a végén levettem a fedőt, úgy is sütöttem, tűpróbával, közben időről-időre ráspricceltem a tetejére, hogy finom ropogós legyen a héja.
Amikor elkészült kivettem, és rácson hagytam hűlni.
Bárkinek ajánlom, hogy próbálja ki, nem csak gyönyörű, de nagyon finom is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.